Inredningsnyheterna v.24

av | jun 16, 2024 | Uncategorized

Hej!
Då var det dags att summera vecka 24’s inredningsnyheter som visats upp sig på löpande band iom att Skandinaviens mest hypade designhändelse, 3 Days of Design gått av stapeln i Köpenhamn ons-fre denna veckan.
I stor sett alla de stora skandinaviska designvarumärkena fanns på plats med separat utställningar runt om i byen fördelat på olika designdistrikt lika tex Design Week i Milano.
En del europeiska varumärken fanns även på plats tex vid samlingsutställningen An Italian Affair” på Italienska Ambassaden, ja där var jag på plats för vår italienska agentur  räkning, och av samma anledning hann jag inte besöka så mycket annat denna gången men det jag hann med finns samlat HÄR .


Först ut har vi Danska Fredericia Furniture som lanserar en rad olika nyheter just nu, bla en ny version av spanska stolen designad 1958 av Børge Mogensen, ja nu kommer den ikoniska fåtöljen i en ny variant med mörkbrunt sadelläder från Tärnsjö Garveri vilket är väldigt fint.

En nyhet som fick stor uppmärksamhet under 3 Days of Design var att Carl Hansen & Søn presenterar två av  Kaare Klints mästerverk som såg dagens ljus på 1930-talet, två möbler som hyllar det allra bästa inom skandinavisk möbeltradition.
Möblerna som det rör sig om är Kaare Klints TheEnglish Chair från 1931 och Spherical Bed från 1938, som båda är eftertraktade designklassiker på auktioner världen över.
Till The English Chair har Klint använt trä som ett dekorativt inslag genom att skickligt integrera det som kontrasterande material, både på stolsbenen och i form av avancerad intarsia på armstöden, ryggstödet och under sitsen.
Rygg, sidor och sits är gjorda av fransk rotting, och det tar en skicklig vävare nästan en vecka att färdigställa en enda stol.
En speciell detalj när det gäller sängramen  är att allt trä i ramen kommer från samma trädstam, för att skapa ett enhetligt utseende och framhäva den vackra ådringen på alla exponerade ytor.
Den komplexa designen och det förstklassiga hantverket gör tillverkningen tidskrävande, det tar en hel månad att tillverka en enda säng.
The English Chair och Spherical Bed finns endast som beställningsvaror.

Och här ännu en stolsnyhet från Fredricia Furniture, stolen Plan designad av designduon Barber Osgerby och som går att få i en rad olika kulörkombinationer.
Jag personligen älskar stolen ovan i kombinationen rosa och grönt!

Här kommer stolsnyheterna på löpande band, denna gången är det en vackert skålad stol designad av Cecile Manz för inga mindre än HÄR .
Stolen ifråga heter Monolit och finns att kika närmare på HÄR

I veckan meddelade Stockholm Furniture Fair  vem som blir årets guest of Honor under 2025 år upplaga av mässan och Stockholm Desugn Week, det blir ingen mindre än en av mina personliga favoritdesigners, Faye Toogood!!!
Faye Toogood har en spännande repertoar med allt från från mode till möbler, textilier till skulptur och Toogood var välrepresenterad både under Milan Design Week och med två utställningar under 3 Days of Design.
Som Stockholm Furniture Fairs Guest of Honour 2025 har Toogood fått äran att skapa en stor installation i mässans entréhall, en utställning kommer att sätta tonen för hela mässan, som 2025 är tillägnad det mångfacetterade designlandskapet.
Stockholm Furniture Fair äger rum den 4–8 februari 2025 på Stockholmsmässan, parallellt med Stockholm Design Week den 3–9 februari.


Ovan i bild ser vi en glimt av ett nytt samarbete mellan det danska designföretaget GUBI och välgörenhetsorganisationen  UNICEF , en exklusiv utgåva av deras ikoniska Pacha Lounge Chair designad av
Pierre Paulin,
GUBI har tillverkat 100 st fåtöljer i de speciella textilierna Lupo Special Diagonal Bouclé 007, Harp 102 och Mumble 02, och GUBI’s Young Hopes kampanj lämnar 100% av förtjänsten till UNICEF för deras arbete för barn i utsatta förhållanden runt om i världen.

PP Møbler firar i år75-års jubileum och för att fira detta relanserar man Hans J. Wegner’s mästerverk The 501 Round Chair, som var Wegners genombrott för hans karriär som designer.
En stol som kom att betyda mycket för dansk möbelexport och som senare gick under namnet The Chair.

Och här ännu ett jubileum som firas i år, danska Dinesen firar i år ett 30-årigt samarbete med designern John Pawson, och för att befästa detta lanserar man Pawson Furniture Collection SMULD i den sprillans nyöppnade Dinesen Apartment i  Dinesen’s showroom i Köpenhamn.
En kollektion som är en uppföljare till den kollektion som lanserades 1992.

Efter den prisbelönta succén av debut-kollektionen ‘Secret Garden’ från 2019, lanserar nu LAYRED ett nytt
designsamarbete tillsammans med den danska floristen Poppykalas.
Kollektionen som heter Magical Garden består av två unika designer, var och en med en egen tolkning av temat.
Mattan ”Magical Garden” är inspirerad av en fridfull trädgård med jordtoner accentuerade av antydningar av blekrosa, persika och orange.
“Sleeping Flower”  hyllar istället grönska som väntar på sin stund att blomma.
Mattorna är handgjorda och texturen på de mönstrade mattorna skapas med en blandning av ull och Tencel, vilket även ger mattan en glansig finish.

Senaste numret av Kinfolk Magazine, nämligen issu 52 är ute till försäljning nu.

Tjuvkika eller beställ numret HÄR

Med tjugo mönster skapade av tretton olika designers lanserar IKEA kollektionen TYG, en kollektion med tre meter långa, färdigklippta tyger utformade för att väcka fantasin och kreativitet med hjälp av textilier.
Genom dynamiska mönster och färger som speglar skandinavisk modern design bjuder TYG in till kreativitet med oändliga möjligheter.
Läs mer om kollektionen HÄR

String Furniture presenterade under designdagarna i Köpenhamn det nya modulsystemet Center Center formgivet av det svenska designföretaget Form Us With Love (FUWL), en nyhet som jg spanade in live under 3 Days of Design.
Center Center, som vänder sig direkt mot contract-marknaden, utmanar konventionell planering och inredning av kontor, ja systemet är designat för det moderna kontoret där maximal flexibilitet och samarbete står i fokus.
Center Center tillverkas i Sverige med hjälp av exakta industriella tekniker för svetsning och bockning, helt i tunnplåt som har perforerats i ett 50x50x50 mm rutnät som skapar ett konstruktivistiskt mönster och en elegant industriell känsla.
Modulerna finns i sex storlekar: 300x400x400, 400x300x400, 400x400x400, 400x600x400, 600x400x400, 600x600x400 och kan kombineras i oändlighet både med varandra och med ett stort utbud av funktionella tillbehör, däribland dörrar, hyllor, ben, hjul, brickor, handtag och krokar.
Center Center-delarna finns tillgängliga i en rad nyanser: ultramarin, ljusgrå, kromgrön, svavelgul, ostronvit, pompejiröd, och självklart svart och vit.

Nu lanserar anrika Iittala två unika Alvar Aalto-vaser i limiterade, numrerade upplagor, vaserna, som finns tillgängliga från 17 september är tillverkade av lokal sand från Finland, som ger vaserna en utsökt naturligt grön färg, utan några tillsatta färgämnen.
Specialutgåvorna är en hyllning till det anrika finländska glashantverket och återspeglar hur Iittala hämtar inspiration från Finlands natur.
Vaserna tillverkas vid Iittala Glasbruk i Finland och blåses i träformar, handsnidade av glasbrukets skickliga snickare.

En av veckans nyheter såg jag faktiskt på plats i Köpenhamn, nämligen Kasthalls nya mattkollektion Landskab i samarbete med Cecilie Manz.
Landskab-kollektionen innehåller fyra mattor, två slätvävda och två handtuftade och tillsammans skapar varje design en symfoni av renhet och känsla, med en särskild kärlek till linnegarnet.
De slätvävda mattorna, Gryn och Korn, beskrivs av Manz som ”väldigt tunna, täta, torra och hårda som knäckebröd” respektive ”grövre, robusta och tjocka.”
De handtuftade mattorna, Spire och Ålegræs, har varierande texturer och höjder, vilket ger dem unika och intressanta uttryck.



För något år sedan lanserade  Örsjö Belysning konceptet ”Upcycled” med armaturer utan el och nu i veckan presenterade man en ny produkt som ansluter sig till denna repetoar.
“Essence” ovan i bild är en batteridriven lampa tillverkad av spillmaterial från Örsjös’ s övriga tillverkning och designad av Marie-Louise Hellgren.

Under flertalet gånger nämnda 3 Days of Design presenterade Kristina Dam Studio’s  utställningen ’Journeys’ innehållande hennes senaste nyheter med inspiration från resor från Köpenhamn till Naoshima.
Här harmonierar funktion och design  och tar även ut svängarna med hjälp av skulptural minimalism.

Ogeborg lanserade nyligen en kollektion med mattor i samarbete med Ferreia de Sá   Ferreira de Sá, en  exklusiv kollektion med handtuftade och vävda mattor där expertis och kreativitet uttrycks genom unika vävtekniker och variationsrika texturer och med material som bomull och bambu.
Se kollektionen ifråga HÄR

Med utställningen Designing Memories kurerad av Luca Nichetto  för &tradition  fick besökarna följa med på en resa i dagboksförmat, där Luca Nichetto’s samlade alster under ca 10-års tid fick ta plats.
En interaktiv berättelse med möbler som tex Cloud Armchair, Lato Table, Isole Sofa, Sett Table och Tabata Lamps i ett ej tidigare visat utförande.

Sist ut i veckans nyhetslista har vi senaste nytt från Zara Home, en kollektion i samarbete med Vincent van Duysen,  en kollektion där den den enkla minimalistiska designen och de tidlösa materialen står i fous från allt till möbler till minder inredningsdetaljer, se hela kollektionen HÄR

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som omnämns i samband med texterna om inget annat anges.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *