Inredningsnyheterna v.22

av | jun 1, 2024 | Uncategorized


Hej!
Lördag och jag kikar in med veckans nyhetslista i vanlig ordning, och idag har vi minsann tagit klivet in i juni månad, skolavslutningarna och sommarlovets start är på ingång, ja då är det minsann sommar på riktigt.
Veckans härliga inredningsnyheter kommer ju ändå från sluttampen av maj kan man säga, och det är en lista där blått i olika nyanser sätter tonen i stora delar, häng med så får du se!

I veckan lanserades sommarutställningen hos Svenskt Tenn och denna gången med utgång från Josef Frank’s  egna tolkningar av Livsträdet, eller ”Det heliga trädet”, som finns avbildat på olika sätt i olika kulturer genom historien.
Träd i blom är just ett sådant mönster, som nu lanseras för allra första gången, en tidlös designskatt som funnits bevarad i Svenskt Tenns arkiv sedan slutet av 1930-talet.
Men, Josef Franks Träd i blom är inte den enda naturinspirerade nyheten att inreda vardagsrummet med i sommar, bland nyheterna ser vi Carina Seth Andersson med en ny vas i två olika storlekar, vasen Pomona. Pomona var fruktens, fruktträdens och trädgårdarnas gudinna i romersk mytologi, vilket inspirerade Carina Seth Andersson såväl till namnet som uttrycket.
I Svenskt Tenns arkiv hr man även grävt fram ytterkrukan Paradiset som formgavs 1928 av Nils Fougstedt, och har inte varit i produktion sedan dess samt en version av krukan Hortus i gediget järn.
Se alla nyheterna i utställningen HÄR

Näst på tur i veckans nyhetslista har vi det italienska köksföretaget Boffi som presenterar 2024 års inomhuskök, med design av bla Piero Lissoni, Elisa Ossino, Norbert Wangen och Patricia Urquiola.
Här visar jag köket Salinas designat av Patricia Urquiola
Salinas kan anpassas med ett enda material eller färg, eller genom att kombinera olika material och toner för att skapa ett unikt projekt.
Dörrarna har en ny 3D Striped-ytbehandling från Boffi, medan den skjutbara snacksdisken i massivt trä har nya mått och placeras ovanpå med ett stöd som gör den lättare att använda och flytta.


Näst på tur har den brittiske designern Tom Dixon med varumärket med samma namn som kommer att presentera sina senaste soffor FATTER och PLUMP,  loungefåtöljen SLAB, samt kontorsstolen FAT på Vognmagergade 7 i Köpenhamn under 3 Days of Design, men redan nu får vi en sneak peek på den sistnämnda snurrstolen här ovan!

Belysningsföretaget Louis Poulsen har för första gången släppt deras bordslampa PH 2/1 i en portabel variant, en toppenbra lampa att använda där man inte har tillgång till eluttag både inne och utomhus.
Att använda små bordslampor på det dukade bordet ser man ofta vid lite finare restauranger utomlands, ja testa att byt ut levande ljus på bordet till små sladdlösa bordslampor istället.

I augusti lanserar Rebell Walls en ny exklusiv kollektion tapeter tillsammans med det svenska designvarumärket Fine Little Day.
Fine Little Days mest kända mönster, som tidigare tryckts på tyger och heminredning, kommer nu att förvandlas till fantastiska tapeter.
Det spännande samarbetet faller under Rebel Walls koncept ”Meet a Rebel” som lyfter fram människor och varumärken som vågar vara sig själva och som inspirerar andra med sin stil.
Med konceptet fortsätter Rebel Walls att leverera extraordinär design globalt.
Den kommande tapetkollektionen innehåller fyra inspirerande mönster och från den 29 augusti finns tapeterna tillgängliga världen över via rebelwalls.com.
Foto & Styling: Ida Wilhelmsson

Under hösten 2024 följer Kosta Boda upp de framgångsrika serierna Rocky Baroque och The Rock av Hanna Hansdotter med nya färger, och samtidigt lanseras nya produkter i Åsa Jungnelius serie Crackle, 2023-års Red Dot ”Best of the Best” vinnande vas, kommer nu som en mindre vas och som ljuslykta, i tre olika färger.
Samtliga tre serier är tillverkade i Kosta, i ett nära samspel och samarbete mellan formgivare och hantverkare.
Rocky Baroque vasen stjäl uppmärksamheten helt på egen hand och lanseras i höst i tre nya färger: Chrysocolla, Olive & Deep Blue.

I sommar lanserar IKEA en lång lista med nya och spännande produkter och lösningar för ditt hem, färgglada, moderna och djärva och självklart prisvärda som alltid.
En djärv, färgstark version av den klassiska KRYLBO stol gör sin debut i sommar, bekväm, prisvärd och underbart blå och även IKEA PS 1995 klocka återkommer i en härlig blå färg.
Ovan ser vi även kuddfodralet PLATTLUMMER, månne denna blir en framtida klassiker?

Förra året inleddes ett samarbete mellan Abstracta och konstplattformen Wall of Art för att kombinera samtidskonst med företagets akustikpaneler.
Nu i sommar utvidgas samlingen med ny konst av den prisbelönta svenska konstnären och illustratören Lena Wigers.

FLD x Linnéa Andersson   är ett nytt samarbete mellan Fine Little Day och Linnéa Andersson med en posterkollektion som släpps nu och  som senare följs upp av en textilkollektion i augusti.
Linnéa Anderson har gjort sig känd för sina alster med tjusiga bladmönster, och dessa ser vi även HÄR .

I år firar Stockholms Auktionsverk 350 år av auktioner och gör detta med att presentera en jubileumsutställning med några av de mest betydelsefulla föremålen genom tiderna.
Stockholms Auktionsverk, startades 1674 av friherre Claes Rålamb, auktionsverket var då ett banbrytande svar på ekonomiska tvister i Stockholm, tillåtande ”in natura”-betalningar att omvandlas till kontanter.
Utställningen kommer att hållas från den 4:e till den 13:e juni på Nybrogatan 32 i Stockholm, och där kommer 40 olika föremål, inklusive Anders Zorns akvarell ”Sommarnöje”, som såldes för nästan 30 miljoner kronor år 2010 och blev Sveriges dyraste målning att vara med
Den inkluderar också modernistiska verk, som Chagalls ”När Abdullah fick i land sitt nät” från Tusen och en natt, här ovan i bild, Sigrid Hjertèns ”Skördemaskiner och violett lyftkran” från 1916, från Gösta och Gunhild Åhléns samling mfl.

Senaste nytt och sommarnyheter hos Midnatt ser vi här ovan i bild, ja med nya klarblå ränder och havsbroderier i koboltblå vill de välkomna sommaren 2024.
Varma kvällar vid havet och old school fiskrestauranger har inspirerat deras senaste nyheter med namnet Franka och La Mer.
La Mer innehåller 4 x havsinspirerade broderier i koboltblått på Midnatts klassiska beigea bas, tillverkade i 100% ekologisk bomull.
Franka är en tryckt rand i klarblått och solblekt aprikos, och det klassiska men uttrycksfulla mönstret finns som sittdyna och duk i alla Midnatt-storlekar.
Franka sittdyna och duk är GOTS-certifierade och tyget är i 100 % ekologisk bomull och själva sittdynan är fylld med återvunnen polyester.

Nu vill jag tipsa Dig om välkända inredaren och entreprenören Marie Olsson Nylander som nu i fredags hade premiär med utställningen Soleil Comsi Comsare i Erikshus i Norrvikens Trädgårdar.
Hennes utställning är enligt beskrivninegn är ”varm som solen och fylld med inspiration från hennes många resor runt om i världen och här får även hennes inre resan ta plats”
Utforska en värld där dofter, växter och scenerier skapar en förtrollande atmosfär, Marie har skapat utställningen med vackra föremål från marknader, auktioner och loppisar från världens alla hörn, växterna påminner om High Chaparral, och utställningen Soleil Comsi Comsare känns som en solig dag på Kalaharis sand. Välkommen att uppleva denna unika och inspirerande utställning – ett äventyr för alla sinnen på Norrvikens trädgårdar t om

Sist ut veckans lista vill jag ännu en gång lyfta stjärnkocken Daniel Berlin’s nya hotell- och restaurangsatsning på Österlen  Restaurang Vyn.
Jag berättade ju om nysatsningen redan tidigare i slutet av förra året då portarna slogs upp för restaurangen och hotellverksamheten i närheten av Simrishamn,

Daniel Berlin stängde ju sin tvåstjärniga krog i Skånes Tranås i september 2020  pga av familjeskäl men nu var det alltså dags att satsa stort igen med  restaurang för cirka 30 gäster, hotell med 15 rum och en enklare mat- och vinbar.
Interiört ser det väldigt avskalat och skandinaviskt ut, och det verkar som man gått all in när det gäller trä och inte minst när det gäller köket som är framtaget i samarbete med Nordiska Kök

All in har man även gått när det gäller själva matupplevelsen, ja det blev vi varse inte minst nu i veckan när Guide Michelin delade ut de Nordiska stjärnorna för 2024, Restaurang Vyn gick nämligen från 0 till 2 stjärnor i ett svep!
Klart blev det även att Mathias Dahlgrens nysatsning i tidigare Rutabaga som nu bliv lfine dining med inriktning på havets läckerheter belönas med 1 stjärna i Guide Michelin.
Foto: Andrea Papini, styling: Marie Monrad Graunbol för Nordiska kök

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive varumärke som omnämns i texterna ovan om inget annat anges i samband med dessa.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *