Designprocessen

av | aug 12, 2017 | Inredningstankar

Jag har ju tidigare skrivit ett antal inlägg som handlar om designkopior och även tagit ställning till vad jag tycker om hela det förfarandet, och verksamheten som styr det hela.
En verksamhet som är helt oetisk och även olaglig i Sverige och andra Europeiska länder.
Tidigare i år ändrade  Storbritannien deras lagstiftning (tidigare än utlovat, år 2020 var det sagt tidigare), från tidigare 25 års upphovsrätt efter designerns död, till 70 år som i övriga Europa för 10 kända designklassiker.
Tidigare kunde alltså företag från tex Sverige utnyttja Storbritanniens lagstifning, och helt enkelt skicka sina produkter därifrån till Sverige och andra länder i Europa för att på så sätt kringgå lagen.

Det är inte förbjudet för dig som slutkonsument att köpa en designkopia, men man vara medveten om att man inte köper alls samma produkt, vare sig när det gäller hantverk, hållbarhet, material eller finish, utan en produkt som helt saknar andrahands värde.
Säljer man vidare en designkopia på tex Blocket, begår man däremot en kriminell handling förenlig med villkorlig dom och dagsböter. Värt att ha med i sitt betänkande.

Jag vill även förtydliga, eftersom jag har förstått att en del personer tror att produkter som liknar varandra, dvs produkter som är otrolikt lika varandra, snarlika till utseende och karaktär, är sak samma som de designkopior/replikas som som nämns i inlägget.
Det är det alltså INTE, och även om det inte speciellt upplyftande med en miljon upprepningar av samma sak, så är det inte detsamma som att tillverka en piratkopia och sen hävda att det är samma produkt som originalet man försökt efterlikna.

Det är alltid svårt att förklara vad skillnadade är mellan original och kopia och kanske främst vilka resurser det faktiskt läggs ned för att ta fram ny design, omsorg om materialval, kulörer, framställningsteknik, bra miljöval osv osv och det finns alltid dem som kommer med motargument som ”Det är väl bra att det finns ett billigare alternativ för den som inte har råd att köpa originalet?”

Men jag tycker personligen inte det, jag håller inte med och menar istället att det är oerhört förgörande för hela inredningsbranschen i det långa loppet.
Förenklat och lite överdrivet beskrivet kan man jämföra det med att du tänker dig att du själv går till ditt arbete och sliter vid ditt skrivbord med vad det nu än må vara, och precis när du är klar med uppgiften så kommer din kollega in och tar det som du har gjort och låtsar att det är hen som gjort det.
Och inte nog med det, när din lön utbetalas i slutet av månaden så sätts den inte in på ditt konto utan istället på din kollegas konto, och ingen höjer ens på ögonbrynen.

Jag hittade nyligen en video hos Herman Miller, och jag tycker att videon där designstudion Scholten & Baijings medverkar beskriver själva designprocessen så himla väl, se videon HÄR om du har 3 minuter över!

Skärmavbild 2015-03-24 kl. 12.28.58

1 kommentar

  1. Inredningshjälpen » Bolia 2018 – tyvärr en del som känns kopierat

    […] hela än vid den förra sneak peeken. Inte helt otippat kommer jag att tänka på mitt inlägg om designkopiering/snarlika kopior som jag skrev i förra veckan, för jösses vad Bolia har varit ute och roffat åt sig och gjort […]

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *