Tendenser från Salone del Mobile 2016

av | apr 17, 2016 | Design, iSaloni Milan 2016, Mässor, Okategoriserade

image

Idag tänkte jag försöka mig på att så gott som avsluta min rapportering från Milano, jag har ju bjudit på en del glimtar därifrån redan och, och först ut idag blir det ett svep från mässan med tendenser och reflektioner på sådant som hamnat i min radar.
En liten varning dock, för bilderna är inte de vackraste i mannaminne, mässbilder blir ju sällan så vidare bra, tyvärr.

Jag startar med en bild från vännerna på String som ställde ut för första gången i Milano, och vars monter var lika tjusig som vanligt och såklart även denna gång ett mästerverk signerat Lotta Agaton.
Förutom att själva modern var fin så var det härligt med en färgpaus eftersom årets upplaga av Salone del Mobile var färgsprakande å det grövsta, ja faktiskt nästan så att det stack i ögonen här och var av oväntade mönster och kulörkombinationer.

image

Här en bild från MAGIS och design av Jerszy Seymour, splatter, terrazzo eller kalla det stänkmönster om du vill såg man på en hel del produkter, och just terrazzo spås ju komma stort framöver.

image

image

Och här ännu några bilder från MAGIS och ett bevis på att design för barn, designmöbler i miniatyrform var ett tydligt inslag hos flera olika producenter i år.

Färgen röd, jag återkommer till det senare, var en kulör som syntes överallt och här på Benedetta Mori Ubadini’s dekorativa FISH.

image

Svenska Front var aktuella med en rad nya produkter designade för olika företag, här ovan ser vi deras Rocking Horse för Gebrüder Thonet, ännu ett prov på lekfull design och design för barn.

image

Nästa tendens som jag vill peka på är lyxlanseringar.
Hästens lanserade ju världens exklusivaste (och dyraste) säng Hästens Vividus under mässan, och hos Knoll hittar man ju Bertoias Diamond Chair med ett överdrag av 18K guldplätering.
Inte helt ny förvisso men ett bra exempel.
I en tid där mycket ska vara mainstrem alá IKEA och H&M och ”till för alla” blir det naturligt att det helt slår över på andra hållet, überlyxigt och exklusivt, produkter som de flesta bara kan drömma om att ha i sin ägo.

image

image

Stora frodiga gröna växter var årets växttema, ju större och mer djungel-liknande desto bättre.
Fiolfikus, Monstera, palmer, gigantiska kaktusar, ja alla tåliga och lättskötta växter som man kan komma på syntes överallt.

image

Möbler med olika perforeringar har det också synts en hel del av sedan tidigare och även fortsatt nu i år.
Här ovan ser vi Camouflage designad av Fredrikson Stallard för Driade och tidigare har jag ju visat Hay’s 13Eighty designad av Scholten & Baijings och Ethimo’s Nicolette designad av Patrick Norguet.

image
Lekfull design, inredningsdetaljer som egentligen inte fyller någon större funktion förutom att förgylla, väcka vår uppmärksamhet och för att göra tillvaron lite roligare.
Jaime Hayon är en av mina personliga favoriter, förra året föll jag för hans tjusiga Monkey Table och nu i år bla för de fina porslinsfåglarna Hopebird för Design-Apart.

Stort grattis till Jaime Hayon som under EDIDA2016 fick ta emot utmärkelsen som årets designer, så välförtjänt!

image

image

Som jag nämnde tidigare så var det iögonfallande mycket klara, distinktiva färger och färgkombinationer som syntes överlag.
Långt ifrån det där finstämda med ton i ton och avskalade neutraler som vi vanligtvis ser i olika stylingar osv, ja enligt min åsikt så var det på gränsen till helt crazy.

Röda nyanser i täten följt av senapsgult, djupblått och mörkgrönt och gärna i ett enda virrvarr.
Bilderna här ovan tog jag hos 30-ås jubilaren Blå Station samt SCP eftersom de så tydligt visar färgpaletten.
Spana även in bordet i rågalvat utförande, just rågalvat stål spanade jag också in på flera ställen.

zara

FullSizeRender

IMG_0025

IMG_0035

I told You so!

image

Svenska Bolon fanns också på plats och precis som under Stockholm Furniture Fair så var det Doshi Levien  som hade skapat deras monter, som faktiskt även den var multifärgad.

image

Nya stolen Phoenix designad av Luca Nichetto för Offecct presenterad i gult och i grönt, såklart.
Svenskitalienaren Luca Nichetto’s produkter syntes verkligen överallt i år, så himla roligt!

image

Nya bordet BRUT designat av Konstantin Grcic för Magis  i  kombinationen stål som målats turkost och marmor föll mig helt klart i smaken, annorlunda och fint!

IMG_0036

image

Stora svulstiga, pösiga och omhuldande fåtöljer verkar vara den nya grejen, som att sätta sig ett fluff av härlighet och bara ha det skönt och bekvämt.
Här ovan ser vi dels läderfåtöljen som jag helt tappat namnet på från tyska Rosenthal Interior och nya utemöbelfåtöljen från italienska EMU.
Jag provsatt båda och det var på vippen att jag slumrade till, minsann.

image

image

 

Även hos Moroso var det färglatt som tusan,  och de hade till på köpet svept in hela montern i ett stort rött textiltält och det var ett myller av både färgsprakande design och besökare där.
Nya soffan BELT designad av Patricia Urquiola har jag ju redan visa och här ovan ser vi fåtöljen Pipe som är på gränsen till en divan designad av den tyska stjärndesignern Sebastian Herkner.

image

Och här ännu mera tjusiga design signerad Sebastian Herkner för Pulpo.
Dagbädden visade jag redan efter IMM Cologne och den är fortfarande lika fin, tycker jag.

image

Designgodis från Färg & Blanche och Jaime Hayon hos BD Italia.

image

image

Senaste nytt från franska Petite Friture får avsluta det här långa bilsvepet.
Deras monter speglar tydligt tidens anda och bland de nya produkterna ser vi en fåtölj till serien Grid med olika kombinationsmöjligheter, samt lampkollektionen Mediterranea designad av Noe Duchaufour Lawrance.

Skärmavbild 2015-03-24 kl. 12.28.58

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *