Inredningsnyheterna v.44 /2022

Hej

Då var det dags att summera novembermånads allra första nyhetslista, vecka 44 enligt almanackan och i veckan har många varit lediga och firat höstlov med resor både utomlands och här i Sverige.
Ett lov som inte fanns vad jag kan minnas när jag växte och upp, men ett bra inslag i den märka årstiden så att man orkar härda ut fram till jul när det är dags för jullov och de resor osv som brukar gå av stapeln då.
Av samma anledning är det en lite kortare lista denna veckan men ändå en hel del fint att spana in så häng med!

Finska Artek och  Heath Ceramic från USA/ Californien har tagit fram en gemensam kollektion där de kombinerar kakel och trä på ett jättefint sätt.
Ovan ser vi tex Alvar Aaltos Tile Table och Stool 60 ”i nya kläder” och ja se vilken skillnad det kan bli när man kombinerar olika material i samma möbel.

Som jag berättade nyligen så förlorade  möbeljätten Mio en tvist mot möbelutvecklaren Asplund.
Bråket rörde en serie bord med namnet Palais  designade av Anya Sebton och Eva Lilja Löwenhielm  och som utvecklats/produceras av Asplund.
Mio tillverkade ett liknande bord men har nu förbjudits att sälja det, då originalet anses vara brukskonst och därmed är upphovsrättsskyddat, en dom som välkomnats med förtjusning i branschen
Och som grädde på moset  har Patent- och marknadsdomstolen nu nyligen avgjort ytterligare en möbeltvist gällande fåtöljdynan till Jetson, en möbel designad av Bruno Mathsson och som lanserades på den svenska marknaden i slutet av 60-talet.
Till denna är det är Dux Design Aktiebolag som har upphovsrätten och som tillverkar, marknadsför och säljer fåtöljen, en möbel som kostar från cirka 24 000 kronor och uppåt.
För ett år sen stämde Dux en möbeltapetserare i Stockholmsområdet som specialiserat sig på att renovera designmöbler, DUX menade att han genom att sälja ersättningsdynor till Jetson-fåtöljen hade gjort intrång i upphovsrätten.

Nu går Patent- och marknadsdomstolen på Dux linje, och slår fast att fåtöljdynan är ett upphovsrättsligt skyddat verk. Domstolen menar att dynan är ”originell i den meningen att den är upphovsmannens egen intellektuella skapelse”.
Möbeltapetseraren ifråga ska betala 30 000 kronor till Dux för utnyttjande av upphovsrätt, och förbjuds att tillverka, marknadsföra och sälja sina dynor framöver, och bryter han mot det hotar ett vite på 500 000 kronor.
Företagaren måste också betala Dux rättegångskostnader på närmare 1,5 miljoner kronor.
Jag personligen tycker att domen var helt rätt när det gäller möbelgiganten Mio men känner kanske att det var ett väl hårt slag mot en enskild litet möbeltapetserare som nu ev tvingas i konkurs..

Läs mer HÄR

MoccaMaster har presenterat nya kulörer när det gäller deras omtyckta klassiska kaffebryggare, och finast av dessa är helt klart kulören ovan i bild, Forest Green.

 Även Smeg har tagit fram nya kulörer till deras kaffemaskin för espresso,  och kulören ovan som heter Emerald Green är ju hur fin som helst.

 

I början av november invigs enligt tradition julen på Svenskt Tenn på Strandgatan i Stockholm, och årets utställningskoncept  är Atlantis hämtat ur Josef Franks mönster Aristidia, ett mönster som  julen till ära  återlanseras i en grön färgställning.
Vidare finns det på  uppdrag av Svenskt Tenn nya fina  juldekorationer med inspiration från havet designade av Luke Edward Hall och han har även skapat ett textilt mönster som ingår i kollektionen och som är tillverkat i Frankrike, på Svenskt Tenns lin.
Maja Sten har bland annat designat en flasköppnare i mässing, med formen av en sjöjungfru, tre fina tennaskar  återlanseras från arkivet och bilden överst som visar Aristidia i grönt är tagen på @millesgarden

Svenskt Tenns julutställning pågår mellan den 3/11, 2022 – 8/1, 2023, och i vanlig ordning finns produkterna att ta del av både via butik och webb.

Bloggvännen  Jannice som driver bloggen  bla är AddSimplicity även delägare och drivkraft när det gäller designföretaget Monlux,  företag som startades av Per Holknekt (som även startade OddMolly) och som från starten  sålde fina speglar med integrerad belysning som lanserades HÄR
Nu har man dock tack vare Jannices fingertoppskänsla för allt som har med inredning att göra även tagit fram ljussatta möbler och min personliga favorit nämligen den fina  här ovan.
En sån i julklapp är ju aldrig fel tänker jag.

Senaste nytt från designföretaget Serax ser vi ovan i bild, nämligen serien Billy med fyra vintervita keramikvaser designade av Marie Michielssen, Marie som är formgivaren bakom en hel massa fint från just Serax.

Säg ”Hej” till Vera 2.0 , världens första plastmatta tillverkad av BIOVYN™, en bioattribuerad PVC gjord av trä-baserad tallolja, som är en av mattillverkaren och 20-års jubilaren Pappelinas höstnyheter.
Vera 2.0 finns i olika storlekar och kulörer.

Massproductions lanserar små nyheter hela tiden känns det som, och senast ut i raden  presenterar 4PM Table, ett litet sidobord som ingår i kollektionen The Little Things.
Bordets design bygger på schäslongen 4PM och är tillverkad helt av spillmaterial från dess produktion, en möbel med hållbarhetstänk där inget går till spillo.

Skultuna har sedan tidigare lanserat små figurer med motiv hämtade från Tove Janssons helt otroliga Muminvärld, och dessa blev snabbt en succé.
Och nu är det dags för en kollektion på samma tema nämligen halssmycken med  Alfabetet  tolkat av Tove Jansson i form av Moomin Characters.
Illustrationerna baserar sig på Mumindalens kartor, illustrationer från Muminpappans memoarer och på de bilder som Tove Jansson ritat för Röda Korset och Unicef på sextio- och åttiotalet.
Se smyckena HÄR, en fin julklapp till någon som du tycker om.

Ovan i bild ser vi en limited edition av Alvar Aaltos vas för Iittala, en vas som kommer i endast 200 numrerade exemplar.
Ungefär som vasen såg ut när den först såg dagens ljus på 30-talet och munblåstes i  Iittalas glasfabrik i Finland och i kulören  Clear 1937.
Finns till försäljning from 8 november 2022 och tills den sålts slut.

Spana in den här helt fantastiskt fina keramiken av Fanny Schultz

Spana in Yoga Bolster, ett unikt samarbete mellan Norrgavel och Yogiraj, ett yogavarumärke som inriktat sig på giftfria produkter.
Yoga Bolster är ett av yogans mest älskade redskap som hjälper till att öppna hjärtat, ge stöd och fördjupad stretch i olika positioner.
Yoga Bolstser är tillverkad i naturfärgad hampa och fylld med ekologisk bovete som formar sig efter kroppen för att ge stöd på rätt sätt.

HAY firar som jag berättat tidigare i mina nyhetslistor 20 år i år ,och firar detta bla med att släppa en egen bok  och har gett sig in i sängbranschen med deras nya sängstomme Tamoto Bed designad av Shane Schneck.
Sängen finns både enkel och dubbel version och har  ett praktiskt textilöverdrag som kan tas av och tvättas.
Se mer om sängen HÄR

Julen hos danska House Doctor är den skandinaviska avskalade stilen trogen, sparsmakat och enkelt precis som tidigare kollektioner som uppskattas av väldigt många.
Jag blev förtjust i de knubbiga stjärnorna med smala ränder, och vill du spana in julsortimentet hos dem så gör du det enklast HÄR

Sist ut i detta inlägget bjuder jag på några bilder som visar julen 2022 hos inga mindre än butikskedjan Granit.
Även här precis som hos nyss nämnda House Doctor så är det en sparsmakad jul med naturliga influenser, spana in kollektionen både utomhus och inomhus HÄR

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från respektive företag som omnämns i texterna ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.