Inredningsnyhetena v.40 /2022

Hej kompis!

Lördagar är ju sedan ganska många synonymt med nyhetslistan som radar upp de senaste nyheterna som jag snappat upp under den gångna veckan.
Ett uppskattat inlägg här i bloggen som jag vet att många spanar in, och inget undantag från detta trots att jag befinner mig utomlands just nu.
En hel del nyheter på hemmafronten men även från grannlandet Danmark som ju alltid ligger i framkant när det gäller skandinavisk design.
Nu kollar vi vidare här

Senaste nytt från danska Eilersen är den byggbara fåtöljen Havana visas i bilderna ovan.
Havana med mjuka och runda former är designad av Lab15 och inspirationen kommer från en babushka docka, eftersom fåtöljen har mer att bjuda på än vad man kan se vid första anblicken.
Fåtöljen kan fås i en rad olika utföranden bland annat som en loungefåtölj med ryggstöd och två armstöd eller bara med ett armstöd och ryggstöd.
Den kan också fås utan armstöd och framstår i all enkelhet med ryggstöd och sits. Slutligen kan den också fås som en liten fin rund sittpuff.

Årets köksnyhet hos Kvänum heter Spira och bygger vidare på deras  prisbelönta kök Intro som lanserades 2016.
Med Spira kommer nu en helt ny gestaltning med rundstaven som en bärande del i hylla och köksö. ”Det är de små detaljerna som gör det, med trekanten föll allt på plats och Spira fick sin egen specifika karaktär”, förklarar Per Fernholm. Spira passar stilmässigt in både i våningen i stan eller huset på landet, men Kvänum har haft en speciell målgrupp i åtanke.
Spira snickerier är utförda i ek och alm, årets nyans är Hazel i en nötbrun ton och färgen på luckor är Kvänums nya kulör Cumulus.

I veckan kom det ett pressmeddelande från Nuura som ville visa upp utomhuskollektioner Liila and Miira i klasisk design.
Lamporna går att få i mörk brons samt med svart finish i kompilation med antingen vitt opal glas eller klarglas.

Danska Handvärk lanserar The Phantom Shelving System , ett praktiskt och multiflexibelt hyllsystem för förvaring i det oändliga.
Ett hyllsystem där man själv kan bygga sin hylla tillverkad av pulverlackerat stål där man kan välja mellan kulörerna svart, grå eller vit.

Den 6 oktober i samband med Stockholm Craft Week, tillkännagav Cervera vinnaren av sitt årliga hantverksstipendium med syfte att lyfta lokala hantverkare.
Årets tema är glas och årets hantverksstipendiat är glaskonstnären Tone Linghult, som erhåller ett stipendium på 25 000 kr.
I samband med utmärkelsen säljs ett kurerat urval av Tone Linghults unika konstglasobjekt på Cervera.
Glaskonstnären Tone Linghult är vinnaren av Cervera Hantverksstipendium 2022, och erhåller ett stipendium på 25 000 kr. I samband med vinsten lanserar Tone Linghult ett urval av glaskonstobjekt exklusivt kurerade för Cerveras kunder, som säljs på Cervera.se från och med nu.
Juryns motivering lyder:
Det finns en nyfikenhet för materialet i kombination med ett sökande i det estetiska uttrycket, som gör Tone Linghults vaser intressanta. Varje vas har sitt unika uttryck och visar en hantverksmässig kvalitet och designhöjd i symbios. Den till synes enkla formen får ytterligare en dimension av det effektfulla grafiska mönstret i vasens botten”.
Förutom Tone Linghults konstglasobjekt finns samtliga finalisters objekt till försäljning på cervera.se.

Det danska designvarumärket MENU lanserar lagom till höstmyset en serie doftljus med namnet  Olfacte, ett doftljus för alla sinnen och som kommer i fem olika dofter.
Doftljusen är fria från parabener och själva vaxet är plantbaserat samt kommer i behållare av rökfärgat glas i tre olika storlekar.

Norrgavel har släppt en en rad olika nyheter nu under hösten och däribland en ny vägghylla och deras klassiska påshylla med tygpåsar och ställning tillverkad i ek.

En annan lite mindre nyhet är att  Skagerak har lanserat en ny serie dynor och snören i linnetyg till deras omtyckta bänk Georg.

Nu lanserar hemtextilföretaget Himla deras koncept Himla Ateljé där du kan beställa måttanpassade linne-produkter. till ditt hem.
Så himla bra när man tex behöver gardinlängder med extra längd, en duk till ett stort bord osv.

Med runda former och ett vackert hållbart hantverk har The Straw skapat en julgransmatta som verkligen får ta plats och inte döljs under granen.
Säg hej till  julgransmattan Edith tillverkad för hand i jute av ett kvinnligt kollektiv i Bangladesh, en fairtrade produktion där varje matta flätas för hand – en produktion som får ta tid.
Mattan säljs på www.thestraw.se och kostar 1295 kr.

Även om det känns långt kvar till Stockholm Furniture Fair och Stockholm Design Week 2023 i februari så pågår planeringen för fullt just nu.
En av nyheterna är The Nude Edition som är ett fairtrade koncept med fokus på hållbarhet och enkelhet i kombination med bra design.
I denna sektionen blir det mindre montrar och produkter med stort nyhetsvärde som dessutom är enkla att beställa med relativt kort leveranstid.

Hösten 2022 utökar de brittiska färg- och tapetexperterna Farrow & Ball sin färgkarta med elva helt nya nyanser.
De elva nytillskotten sträcker sig från livligt röda till mjuka och skira rosa och utgör dessutom den första förändringen av Farrow & Balls ikoniska palett med 132 färger sedan år 2018.

String Furniture och deras hylla  Pocket har med sin klassiska och minimalistiska design länge varit uppskattad världen över, och nu  hösten 2022 presenterar de en ny och limiterad Pocket-kollektion i tre nyanser, Poppy, Fuchsia och Terracotta  som tagits fram i samarbete med Lotta Agaton.

2023 års handbundna kalendrar skapade av My Feldt har kommit från  tryckeriet och landat i webbshoppen, och i vanlig ordning är dessa skapade med hjälp av My’s fina akvareller med härlig Bullerby känsla.
Säljs online samt i Tivolikiosken i Halmstad där man även kan passa på att fika eller äta lunch.

I veckan kom det ett pressmeddelande från danska Bloomingville  som innehöll en glimt av julen 2022 hos dem och i fokus står att samlas kring den traditionella jullunchen med nära och kära
Ganska enkelt och uppsluppet och  centrum står deras kollektion Nordic Bistro med produkter till det dukade bordet tillsammans med besticken Tvis och en mix av olika glas.

Belysningsföretaget Wästberg lyser upp  höstmörkret med deras belysningsnyheter i olika varianter.
Min favorit bland dessa är w223 Pawson är brittiske arkitekten John Pawsons första lampa skapad i samarbete med Wästberg.
Den strikt skulpturala formen, antingen i gedigen Carrara-marmor eller reflekterande aluminium, har beskrivits som ”stillsamt monumental” och båda varianter utforskar var och en på sitt sätt kontrasterna mellan material och ljus.
Nu i höst inviger Wästberg ett nytt showroom i Frankfurt i samband med mässan Light & Building 2 – 6 oktober, där presenteras såväl helt nya skapelser som omarbetade egna klassiker – i samarbete med David Chipperfield, Claesson Koivisto Rune, Inga Sempé, John Pawson, Nendo och Dirk Winkel.

Sist ut i veckans lista har vi ett litet hotelltips, nämligen Ess Groups senaste tillskott som återfinns över hundra meter upp i luften, allra högst upp i Göteborgs nya skrapa, Jacy´s Hotel & Resorts som öppnat i november.
Där utlovas spektakulära upplevelser på de 27e våningsplanet i form av Pachanga Pool Club, två hela våningar med pooler, bastu, solsängar och barer.
Och dessutom med en makalös utsikt över Göteborg åt nästan vilket håll du vänder dig.
Det är dock inget traditionellt spa som gäller, här blir det pool club, med inspiration och puls som från klubbarna i Miami.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från respektive företag om inget annat anges i samband md texterna ovan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.