Inredningsnyheterna v.37 /2022

Hej!
Ny vecka, närmare bestämt v.37  och en sprillans färsk nyhetslista att spana in här hos mig även denna lördag.
Veckan som passerat sedan förra helgen när det var val i Sverige har ju varit lätt dramatisk på den politiska fronten, så erkännas bör att mitt intresse lagts på just detta och kanske lite mindre på inredning och design…
Detta till trots så har jag fått ihop en liten lista, häng med då kikar vi på denna!

Senaste nytt från danska New Works ser vi ovan i bild, en multiflexibel hylla som man kan anpassa efter det utrymme där den ska placeras och som passar in i de flesta inredningstilar.
Hyllsystemet går dessutom att få i antingen vita eller svarta väggfesten i kombination med hyllplan i lackat vitt eller svart fanér, valnötsträ eller ekträ.
Hyllsystemet är designat av  Knut Bendik Humlevik och kommer ut till försäljning i oktober 2022.

 

 

Årets Kulör 2023 hos Nordsjö har utnämnts i veckan och heter Wild Wonder, en nyans inspirerad av de varma tonerna av skördade grödor och dess mjuka gula glöd ger oss en direkt koppling till naturen och skapar en känsla av energi och positivitet.
Wild Wonder talar till oss på ett språk som vi instinktivt förstår”, säger Ann-Charlotte Linde, Kulörchef på Nordsjö. ”Naturen är det som inspirerar oss och får oss att må bättre i våra liv och i våra hem. Det är därför hela vår kulörpalett för 2023 är inspirerad av naturens rytmer.
Jag är inte direkt förvånad eftersom det vimlat av gula nyanser både under Stockholm Design Week och i Paris under designveckan där, gult brukar dock vara en vattendelare som inte gillas alls av somliga men älskas av andra.
Dessutom lanseras i vanlig ordning 4 olika sidopaletter att matcha Årets Kulör med eller att inspireras av om man vill vara lite extra trendig det kommande året.

En liten varning bör utfärdas, det blir nämligen en hel del nyheter med fokus på belysning i detta inlägget och här ovan i bild ser vi listans första sådana.
En designklassiker i from av lampan Multi Lite designad av Louis Weisdorf’ och som produceras av Gubi kommer nu i en grön variant med olika nyanser av grönt på samma lampskärm i kombination med en bas i mässing.

Mässorna duggar ungefär lika tätt nu under hösten som på våren, och i nästa vecka drar London Design Festival igång med allt vad det innebär, jo det är ju i samma vecka som Drottning Elisabeth ska begravas så milt sagt kan man nog påstå att det änder grejer i London i veckan som kommer.
En inrednings-relaterad nyhet från London som jag snappat upp redan nu är att Ilse Crawford  och Oscar Peña /Studio Ilse kommer att presentera den nya kollektionen Raiz Lighting i samarbete med ames , ett tysk-colombianskt förtag som samtidigt lanseras i England.

Spana in de nya mattorna Colonnade Rugs producerade av Cappelen Dimyr, mattor med magiska strukturer och fina materialval precis som deras övriga mattor, men dessa mattorna är lite mindre i storlekarna och passar som sk gångmattor i hallutrymmen etc.

Mattillverkaren Kasthall med bas och produktion i  Kinna/Skene lanserar nu i höst deras  klassiska mönster Gåsöga XL i fyra nya färger: Foggy Blue, Timber Green, Yellow Brick och Lichen Grey. Tipstack till Frida

Det danska belysningsföretaget Louis Poulsen har anammat dagens rådande inredningstrender och presenterar nu i höst Poul Henningsens ikoniska treskärmslampor i en ljusrosa kulör.
Ja, nu kommer PH 3 1⁄2-3 Pendel och PH 2/1 Bord i mässing att lysa i höstmörkret med sina glasskärmar i blankt ljusrosa.
Färgat glas har ju blivit allt mer populärt på senare tid, vilket gör interiörerna mer levande än någonsin.
Med de nya PH Pale Rose-varianterna blir atmosfären extra sofistikerad, och belysnings- kvaliteten lika enastående som någonsin.

”Hund Nobel” ett sk knivlägg i svartpatinerat gjutjärn i originalstorleken tas åter i produktion av Studio Gunnar Syrén som drivs av den framlidne formgivarens söner
Hunden  i svartpatinerat gjutjärn ingår i Nobelservisens ursprungliga kollektion men har utgått ur den tidigare tillverkarens sortimentet.  Fin att vila kniven på men också som en inredningsdetalj i hemmet

Rubelli presenterar kollektionen “Return to Arcadia”,  en kollektion designad av Luke Edward Hall som premiärvisades under Salone del Mobile tidigare i år.
En tygkollektion designad av Luke Edward Hall som är  konstnär, designer och kolumnist i Financial Times, och hans kollektion som består av 13 möbeltyger  är hans första kollektion av möbeltyger.

Håll i hatten, i veckan skickade IKEA ut ett pressmeddelande med Julen 2022 hos dem, jag har valt ut ett litet fåtal bilder eftersom jag vägrar att julhetsa så här långt i förväg…
Men bara så du vet, det blir en jul även i år trots alla hot om krigsvinter, elkriser, inflation osv, men kanske blir det i år som alla måste ta julfirandet till normala nivåer och inte överdriva när det gäller konsumtion sov, man kan ju hoppas på det.
Julen hos IKEA är inspirerad av skandinavisk folklore och hantverk. Designer Eva Lundgreen fann inspiration från sin farmors gård i Jämtland, och minnen från barndomens jular har trollat fram älvor från sagornas värld och snöiga landskap prickiga av röda stugor – allt med en modern tvist.I år firar IKEA jul med kollektionerna VINTERFINT 2022, STRÅLA och VINTERSAGA.VINTERFINT Kollektion innehåller allt du behöver för att julen ska kännas magisk; julgransdekorationer, dukar, omslagspapper och julens dofter. VINTERFINT 2022 Doftljus i glas med lock sprider en härligt julig doft av apelsin och kryddnejlika.Säljstart för den som är ivrig sker i oktober.

Och på tal om IKEA alldeles nyligen så såldes de två  vintage fåtöljerna i modellen ÅKE från början av 50-talet för hela 90.000 kr.
Stilen, formspråket  och den ulliga klädseln är ju högst aktuell och trendig just nu så kanske inte så konstigt med tanke på just detta?
Jag älskar vintage-design, ja ibland kan faktiskt dessa med patina osv vara både finare och mer värdefulla än nyproducerade, så håll utsikt hos auktionssajter som Auctionet, Bukowskis mfl

Senaste nytt i belysningsväg från danska Fritz Hansen ser vi ovan i bild, en armatur med namnet Oneline som hänger i silverfärgade vajrar, en elegant ljussättning i alla miljöer.
Designen är i rostfritt stål, borstad mässing, stål med svart PVD-beläggning och polerad mässing och för designen står Kasper Friis Kjeldgaard

Hur fin i all sin enkelhet är inte väggkroken Happy Hook designad av Jaime Hayon för danska Fritz Hansen

Och på tal om belysning hehehe, spana även in den nya superfina bordslampan Colette som lanseras av danska &tradition nu under hösten.

Massproductions lanserar nu i höst vasen Trippy, en storskalig vas som är 60 cm hög och framtagen genom två olika glasblåsningstekniker och ingår numera i Massproductions accessoar-kollektion The Little Things.
Namnet Trippy grundar sig i övergången från det normala till det surrealistiska, ja lite som en kväll där saker och ting börjar förutsägbart och senare bli alltmer udda förklarar Massproductions designchef Chris Martin.

Veckans lista får avslutas med en nyhet som gör mig lite extra glad, som du kanske vet så har jag vid flera tillfällen lyft fram  härliga konceptet Baguetteria 2020 som startade i Mölle men som nu även finns i Båstad.
I Mölle håller de till i en vacker kiosk med runda mjuka former, ja så som kiosker såg ut förr i tiden och här huserar sedan förra året inga mindre än den välkända fd TV-profilen Emma Andersson aka “Robinson Emma” och hennes man Henrik Zetterberg fd hockeyproffset med tjusig baguetteria på bästa platsen i hamnen.
Nu har de  blivit utsedda till årets arkitektur-pristagare för nybyggnation i Höganäs Kommun och detta är barra att applådera.
Arkitekturpriset är en tävling som hålls var tredje å, och samtliga tävlingsförslag är färdigbyggda från 2019 fram till i vår.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från respektive företag som omnämns i texterna ovan

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.