Inredningsnyheterna v.36

Hejsan hoppsan!

Denna veckan var det på vippen att det inte hanns med någon veckolista, men en dag sent är det åter dags att sumera den gångna veckans nyheter i stort och smått.
Du som följer mig via instagram har säkert sett att jag varit både i Stockholm för Stockholm Design Week och i Paris för den stora mässan Maison & Objet, bråda dagar med andra ord och därav denna försening och något komprimerade lista.

Under Stockholm Design Week presenterades förutom en hel del fina nyheter även nästa års Guest of Honor och för första gången i mässans historia går hedersuppdraget till en svensk designstudio, nämligen Front!
Greenhouse på Stockholm Furniture Fair blev början av deras karriär, och idag har de en stark relation till både den svenska och internationella design- och gallerivärlden.
Deras Guest of Honor-installation kommer att sätta tonen för Stockholm Furniture Fair 2023, spännande!

Nyligen öppnade  det anrika möbelföretaget Gärsnäs House of Gärsnäs centralt i Stockholm, där har de skapat en unik mötesplats för så väl arkitekter och inredare som privatpersoner.
Där på plats i husets hjärta finns ett nytt specialdesignat konceptkök framtaget av Lotta Agaton och Nordiska Kök.
Köket är designat i sann Gärsnäs-anda med nedtonad färgskala och med mycket kärlek i detaljerna. En fusion mellan ett kök och en vacker möbel, där det anrika hittar hem i det moderna. Precis som intentionen var. Ett tidlöst kök som smälter in i rummet, med klassiska former och minimalistiska detaljer. Nordiska Kök X Gärsnäs konceptkök kommer finnas i Nordiska Köks ordinarie sortiment och går att få i valfri kulör och i ett flertal olika material.

Svenskt Tenns Designstipendium delas årligen ut till en av avgångsstudenterna vid Beckmans Designhögskolas Formlinje vars arbete uppfyllt kriterierna för långsiktighet, kvalitet och god form, och i år är pristagaren Simon Mattisson.
I Stipendiet ingår en prissumma på 20 000 kr och möjlighet att visa upp sitt arbete på Svenskt Tenn.
Dessutom får stipendiaten vistas två veckor i den av Svenskt Tenn inredda gästlägenheten på Svenska Institutet i Paris.
Jag besökte Svenskt Tenn nu i veckan och såg hans projekt Granland på plats i butiken och denna finns kvar tom idag 17/9.
I Paris besökte jag även Svenska Institutet men det är en helt annan story.

Lilla Åland, pinnstolarnas pinnstol som produceras av Stolab, en klassiker och stark symbol för svensk möbelproduktion och design fyller 80 år och detta firas med en i ny, limiterad utgåva om 2022 exemplar i smoked oak oil.
Samtidigt visas fem unika och färgstarka exemplar av den ikoniska pinnstolen, skapade av färgexperten Sara Garanty.

The Poodle ovan i bild är en stolserie formgiven av Anna Herrmann och Alexander Lervik i projektet PLUS1, ett projekt som Alexander står bakom och initierade efter utställningen Female Traces (2019) på Möbeldesignmuseet.
Utställningen öppnade på allvar upp ögonen för hur svårt är det för unga kvinnliga formgivare att ta sig fram, och målet med PLUS1 är att ge dessa en möjlighet att synas i den annars så mansdominerade designbranschen. F
Först ut blev Alexanders samarbete med just Anna Herrmann och resultatet blev alltså The Poodle.

IKEA och Swedish House Mafia utforskar musik och kreativitet hemma tillsammans och vill göra vardagen enklare för de som producerar, uppträder, spelar eller lyssnar på musik.
Resultatet av samarbetet är kollektionen OBEGRÄNSAD, en tillfällig kollektion som kommer att göra det möjligt för de många skapande inom musik och digitalt skapande att bygga den perfekta studion hemma till ett överkomligt pris.
Kollektionen består av mer än 20 smarta heminredningslösningar, allt från att producera och framföra musik hemma till lösningar för att lyssna på musik och skapa en avslappnad atmosfär.
I samlingen ingår en skivspelare, vägg- och golvlampor, en klocka, ställ för bärbar dator, surfplatta eller högtalare, ett skivställ, ett skrivbord, två alternativ till hyllor, en fåtölj, fyra kassar inklusive tillbehör, en skiv- och en laptopväska, en matta och tofflor i två storlekar (S/M och M/L), en pläd och ett kuddfodral.

Occhio som är ett relativt nytt premiumföretag inom belysning, lanserar nu i höst serien Gioia.
Armaturernas unika design och enastående innovation öppnar upp för nya möjligheter att kunna anpassa färgtemperatur, ljusstyrka och ljusriktning samtidigt som de unika belysningseffekterna skapar en stämningsfull och hemtrevlig känsla.

I samband med Stockholm Design Week släppte inga mindre än The New Era ett nytt efterlängtat nummer, det fjärde i ordningen som du kan läsa mer om HÄR

Jonas Bohlin är tveklöst en av Sveriges mest kända och inflytelserika inredningsarkitekter och formgivare, och han har bland annat skapat hela inredningar åt några av landets mest anrika restauranger som Riche, Teatergrillen, Sturehof, Taverna Brillo och AG mfl.
En del av dessa möbler är nu aktuella genom ett samarbete mellan NK Inredning och det nya designvarumärket Ingridsdotter som börja säljas exklusivt på NK under hösten 2022.
Både möblerna, designern själv och Ingridsdotter fanns på palats och hyllades under invigningsfesten av Stockhokm Design Week, se mer HÄR

Luxaflex presenterar mönsterserien Nordic Nature, en kollektion rullgardiner som harmoniserar med den skandinaviska inredningsstilen och lyfter fram naturen.

Kollektionen kommer i fyra olika mönster: Bjork, Mistel, Nypon samt Williow Oak med olika färgställningar.

Danska Normann Copenhagen utforskar de populära rislampornas olika former i nya kollektionen Puff Lamp Collection.
Tipstack till Frida

Georg Jensens ikoniska Koppel-kanna får ett nytt och färgstarkt liv nu i höst när denna lanseras i fyra nya färger som ska ge Henning Koppels ikoniska kanna ett helt nytt uttryck.
Kannan går att gå i en mörkblå, en pastellgrön, en pudrig lavendel och en pastellblå och varje nyans förenar den klassiska designhistorien med ett markant och modernt uttryck. 
En annan fin nyhet är tekannan i porslin som ansluter till  Bernadotte-serien

Under mässan i Paris fick jag även en live-visning av årets julkollektion,  en samlarserie som lanseras år för år i lite olika uttryck för de fina julgranshängena, adventsljusen osv.
Julkollektionen är den som ger mest allra omsättning för Georg Jensen, och denna är oerhört älskad av samlare världen över.

Danska Fredericia Furniture har tagit fram en jubileumskollektion av ikoniske Borge Mogensens stol J39 som fyller 75 år i år.
Du ser den ovan i bild med originalsits i flätad sjögräs.

Fritz Hansen firar i år hela 150 år i branschen och gör detta genom ett antal hyllningar till designikoner från deras arkiv men också genom en rad nyhetssläpp.
Denna gången är det PK0 A™ och PK60™ designade av Poul Kjærholm are som lyfts fram i ljuset. Modern design med historia från 50-talet  och en start på det som idag karaktäriserar dansk design.

Sist men inte minst har vi ett lite mindre tillskott till familjen Turner som finns på belysningsföretaget Pholc’s repetoar sedan tidigare.
Denna variant med en diameter om 50 cm passar alla som förälskat sig i den större varianten men som inte har tillräckligt med utrymme ´.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från respektive företag ovan samt egna bilder från mässorna nämnda i inledningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.