Inredningsnyheterna v.35 /2022

Hej!

Veckans lista med inredningsnyheter är den första i september månad, ja visst rullar veckorna på i supersnabb takt just nu och om bara en vecka är det val i Sverige igen.
En viktig händelse som verkligen försöker hålla mig informerad om så mycket jag kan (även om det mesta verkar vara pajkastning) och givetvis utnyttjar jag min rättighet att lägga min röst, för att jag kan vilket inte alla människor har trots att vi skriver år 2022.
Vi lever i så konstiga och dramatiska tider, först var den pandemin följt av krigsutbrottet i Ukraina, skenande elpriser, inflation osv och detta är minsann påfrestande för en grubblare som jag.
Hur som helst så förtidsröstade jag redan nu i veckan eftersom vi inte är hemma på valdagen.
En viktig fråga som överskuggar det mest just nu, men detta till trots så finns det även inredningsnyheter som presenterats, ja om inget annat så för att tänka på något annat en stund.

I veckan var det ännu en gång för mässa, denna gången Oslo Design Fair som jag spanat in via deras instagramkonto bla.
Bilderna här ovan ger en glimt av trendutställningen In Between som fanns på plats, en utställning som skapats av Marion Højris Jensen og Cecilie Austerå som har designet utstillingen for @leva_urbandesign stylats av @kirstenvisdal och @perolavsolvberg

Som på så många andra ställen nu inför hösten ser vi mustiga bruna, gula och gröna nyanser men också poppiga signalkulörer.

Och på tal om mässor och trendutställningar så är det dags för Stockholm Design Week att dra igång redan nu på måndag den 5 september, en mässa som är öppen för allmänheten så passa på.
Jag kommer vara på plats under måndagen och ser fram emot att ta del av nyheter och utställningar som det skickats ut snaek peeks om nu under veckan.
En sådan nyhet är onekligen bordslamapan ovan designad av @nooncolour och som visas hos @alexanderlervikdesignstudiogalleri

I veckan var det även dags för Jotun Lady att visa upp deras färgtrendrapport, mera känd som Färgkartan Stories 2023.
Färgkartan som presenteras årligen innehåller tre inspirerande färgpaletter som bidrar till att skapa personliga rum och atmosfärer.
Färgkaratan 2023 innehåller som sagt tre olika paletter, SERENE PRESENCE, NATURALLY GROUNDED och CURATED LIVING, och i vanlig ordning är stylingen gjord av Kråkvik/D’Orazio
Ja, kanske får du inspiration till oanade färgkombinationer som du inte ens tänkt på förut med hjälp av dessa,kika vidare HÄR

I veckan skickade inga mindre än IKEA ut ett pressmeddelande om deras höstnyheter som kommer ut i butik i oktober.
En hel massa produkter såklart, men jag föll mest för nyheterna ovan i form av soffan ESSEBODA och matbordet NACKANÄS  samt lampan BLIDVÄDER, så  resten av nyheterna kan du se om du kikar in HÄR

Danska House of Finn Juhl har relanserat Whiskystolen designad av Finn Juhl år 1948, en stol som presenterades under  Snickarlagets utställning på temat ”Konstsamlarens vardagsrum”, men stolen kom inte i tillverkning då eftersom den ansågs för elitistisk.
Whiskystolen produceras i amerikansk valnöt och kläs i läder och/eller textil samt har mässingsfötter som harmonierar med stolens lilla bricka.

Pressbilderna här ovan kommer från danska designföretaget &tradition som i veckan skickade ut dessa för att visa höstens nyheter hos dem.
X Lounge Chair representerar Hvidt & Mølgaard’s peak som möbeldesigners i Danmark på 50-talet , en stol som u tack vare &tradition ser dagens ljus hösten 2022.
Jag personligen föll mest för serveringsvagnen Alima designad av Stockholmsbaserade Note Design Studio som dessutom gör designdebut iom serveringsvagnen Alima hos nyss nämnda brand.

Näst i tur har vi ett annan välkänt danskt varumärke, nämligen Kähler Design som har en stark tradition och koppling till det skulpturala i deras DNA.
Nu under hösten får figurtraditionen en extra dimension i och med lanseringen av kollektionen Astro,  en nyhet skapad av bildhuggaren Malene Bjelke som med stjärntecknen och astrologin skapat två skulpturer för Kähler.

Säg ”Hej” till de välkända träfigurerna från Kay Bojesen, ja dessa älskade ikoner av trä i dansk design som nu går att få även i storlek XXL.
”Kay Bojesen Masterpieces” en helt ny kategori som hyllar att det i år är 100-ås jubileum för den välkända Apan, och även flodhästen och elefanten går att få i samma mega storlek.

Belysningsföretaget Wästberg har i ca två år arbetat i det tysta för att skapa de rätta förutsättningarna framåt.
Stockholm Design Week 5–10 september markerar början på ett nytt kapitel i belysningsföretagets historia på flera olika sätt.
Efter en omfattande utveckling av infrastrukturen kring produktion och logistik samt etablering av säljkontor på över tjugo nya marknader kommer Wästberg under hösten att lansera hela elva ljuskollektioner i Stockholm, Paris och Frankfurt, såväl helt nya skapelser som omarbetade egna klassiker i samarbete med David Chipperfield, Claesson Koivisto Rune, Ilse Crawford, Nendo, John Pawson, Ingegerd Råman, Inga Sempé och Dirk Winkel.
För att uppmärksamma lanseringen av nya w221 Medium pendant bjuder Wästberg tillsammans med Claesson Koivisto Rune in till en installation på Linnégatan 4 under Stockholm Design Week.

Poddkompanjonerna Sofia Wood och Elsa Billgren är aktuella med deras första gemensamma bok med titeln Nyckeln till hemmet.
En boknördar de vill inspirera trilla hur man lyckas med att skapa ett trivsamt och hemtrevligt hem som varken behöver vara trendigt eller perfekt utan det viktigaste är att man själv trivs och mår bra i sitt hem.
En devis som jag personligen förespråkat och hävdat i många år.
Roligt att allt fler känner samma och ger en bild av just detta.

En svensk stilikon inom svensk design, ja självaste Signe Persson-Melin avled nu i veckan vid en ålder av 97 år gammal, redan saknad men vilket avtryck hon gjort under sin tid på jorden och i branschen.
Det fina i kråksången som gör denna sorgliga historia lite ljusare trots allt, är att hennes fina alster finns kvar och påminner oss om hennes storhet i evighet.
Signe som  gjort sig känd för sin vackra keramik som älskas av så många utbildade sig bla  i Köpenhamn och vid Konstfackskolan i Stockholm.
År 1951 öppnade hon egen verkstad i Malmö, och efterhand blev hennes kryddburkar, tekannor väldigt populära.
Framförallt hennes tekannor har gått som en röd tråd genom hennes designhistoria då bla några modeller som serieproducerades för Boda Nova, men även unika tekannor som blir jättedyra på auktion.

Superfront meddelade nu i veckan att de har utökat deras omtyckta Wood Collection med en ny svart träkulör – Obsidian Wood!
Den nya svarta kulören går att få på träluckor i både slät och ribbad design, täcksidor, toppskivor, socklar samt trähandtaget Bar. Produkterna är anpassade för Ikeas stommar Bestå, Pax och Metod.

Den populära ursprungliga BMF ljusstaken har länge varit en svårfångad klassiker via vintagebutiker osv, men nu är det ändring på det minsann.
Nu relanserar nämligen Stoff Nagel Copenhagen även den ursprungliga modellen, som är lite annorlunda u jämförelse med den ljusstaken som funnits på marknaden den senaste tiden.
BMF ljusstaken designades på 60-talet och producerades 1971-1985.

Succéinredaren Marie Olsson Nylander som nu i veckan även var nominerad till TV-priset Kristallen, gör nu i höst comeback med   ytterligare en mattkollektion för Ellos Home.
Ja, ni minns säkert att den förra kollektionen sålde slut på ca 3min så häng på låset om ni är intresserade.

Som avslutning på denna veckans nyhetslista vill jag visa Dig en glimt från ett sprillans nytt hotell i Oslo där ingen mindre än Petter Stordalen är den som håller i regipinnen.
Hotellet i fråga heter så mycket som Sommerro och har det där lilla extra inte minst arkitektoniskt och inredningsmässigt, ska även erbjuda kulturupplevelser i samma byggnad och vill du läsa historien om platsen där hotellet ligger kika in HÄR

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från respektive företag som omnämns i texterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.