Inredningsnyheterna v.21/ 2022

Lördag och dags att summera årets kortaste arbetsvecka för många, ja långhelgen iom Kristi Himmelsfärd pågår ju för fullt men här lyser minsann flitens lampa trots allt.
En lite märklig lista men idel dystra rubriker hos nyhets-sajterna som fortsätter rapportera om kriget i Ukraina, det nya utbrottet av apkoppor som tydligen inte ska komma hit i större omfattning (det har vi hört förrut), ständiga rapporter om kvinnor som ramlar ut från balkonger eller dödas i sina egna hem, turerna kring vår NATO-ansökan osv men å andra sidan så har det partayats rejält både i Stockholm och i London.
Ja, i veckan gick ju Polar Music Prize Award av i vår huvudstad, och i London var det premiär för ABBA’s avatarturné Voyage ….och dessa båda tack vare Stig ”Stikkan” Anderson.
Kort vecka och en en lite kortare lista skulle man kunna säga men det finns en hel del nyheter att spana in trots allt så häng med.

Nu avlöser de olika design och inredningsmässorna i Europa och nu i veckan var det dags för Clerkenwell Design Week i London att ta plats och visa upp sig i några dagar, n mindre variant av designfestival än London Design Festival som brukar äga rum under hösten, men detta till trots så fanns det ett bra uppbåd av designvarumärken på plats som ville visa upp sig.
Läs mer HÄR

Formex precis som många andra mässor både här i Sverige och övriga världen har ju behövts ställas in de senaste två åren på grund av den stora pandemin, nu i veckan släpptes dock biljetterna till Formex AW 22 som äger rum 23-26 augusti.

En mässa främst för inköpare och mindre butiker, men som även under många år skapat debatt och  lyft frågor kring hållbarhet och miljö när det gäller branschen ifråga.
I år tar Formex frågan till en annan nivå och arrangerar tävlingen Formex Sustainability Award  där de utvalda deltagarna kommer att marknadsföras i  Formex egna kanaler samt i press och PR.

Formex Sustainability Award är en tävling, där nominerade företag eller designer tävlar om att vinna utmärkelsen Formex Sustainability Award. Alla utvalda deltagare marknadsförs via Formex kanaler inklusive press och PR och eventuellt i en utställning på Formex. Vinnaren får, förutom äran, en unik statyett designad Marie-Louise Hellgren, och 10 kvm friyta på nästkommande Formex.

Nyligen gick Southern Sweden Designdays  för första gången av stapeln i Malmö, och där presenterades bla ett unikt designsamarbete mellan designern Louise Hederström, Swedese och Skanska och som delvis kommer att säljas lokalt via workshops i Malmö.
Ett samarbete som resulterade i designmöbler där materialet kommer från kasserat material från byggnaden av Hyllie Terass som byggts av Skanska och som producerats av Swedese

Läs vidare HÄR

Liljencrantz Design är aktuella med ny design för det egna varumärket Veermakers kända för sina lite speciella möbler tillverkade i Sverige, och med gemensam nämnare att de är samtliga med skulpturalt uttryck.
Senast ut i raden ser vi pallen/sidobordet BabyE samt konsollbordet Stallion.

I veckan kom det ett pressmeddelande från  Artilleriet  , de ville dela med sig av nyheten att den danske designern Børge Mogensen klassiska Spanish Chair designad år 1958  nu kommer i ett specialutförandet där massiva trät är i oljad valnöt.
En stol som med sina rena linger och stark konstruktion kommer att bestå i generationer.

En stol finns som finns att beställa exklusivt via Artilleriet.

Svenska Layered mest kända för deras fina mattor i olika stilar, har i samarbete med den argentinska artisten Augustina Basile skapat pläden Boqueron som är en utökning av den ganska nyligen lanserade kollektionen Picnic.

Källemo lanserade i veckan kanske Sveriges mest omdiskuterade stol i ett nytt utförande och då endast i 100 limiterade exemplar.
Jag talar om Concrete KOL som tillverkas i bränd furu och är signerad av Jonas Bohlin.
Stolen säljes enbart av Nordiska Galleriet och med säljstart den 31 maj båden i butik och online.

Alla och en var känner nog till världens mest välkända och klassiska bokhylla, ja jag syftar såklart på IKEA’s Billy som i över 40 år varit en av IKEAs mest sålda produkter kommer nu med en yta av pappersfolie istället för träfanér som förutom att det kraftigt minskar plastanvändningen också medför att Billy får ett helt nytt träutseende.
I och med att  IKEA nu lanserar denna pappersfolie så innebär det utöver stora vinster för miljön, att nya färger och ytbehandlingar som svart och mörkbrun ek, valnöt och björk gör att BILLY kommer stämma bra överens med resten av sortimentet.
Dessutom introduceras nya kantband av papper för att minska användningen av plast, utan att kompromissa med stabilitet.
Det betyder att majoriteten av materialen som används för att producera BILLY kommer i framtiden komma från förnybara källor.
Lanseringen av nya BILLY kommer att starta I Asien I juli 2022 och resten av världen, inklusive Sverige, i januari 2024. Tillgänglighet och utbud kan skilja sig åt beroende på region.

Nystartade danska textilföretaget Sekan lanserar nu härliga sängkläder och handdukar i sobra färger med fokus på kvalitet och komfort.
Min favorit är såklart den rosa varianten ovan.

Härliga kaffekoppar tillverkade i opalglas och i sobra pastellfärger lanseras nu av Lucie Kass
Serien bär namnet Milk och sätter en fin färg på dukningen både till vardags och fest.

Sofa Company firar under 2022 deras  10 års jubileum och gör detta bla genom att ta sina 10 mest populära produkter och producerar dem i många härliga explosiva färger. Bland annat ser vi soffan Abby i en knallgrön nyans, ja med denna i vardagsrummet får man garanterat en färgkick!

Danska Eilersen har lanserat en ny lounge-fåtölj +fotpall med runda mjuka former till deras digra repetoar av sittmöbler.

Tipstack till Frida

I år exakt tjugo år efter den framgångsrika lanseringen på den internationella möbelmässan i Milano, är den ergonomiska stolen Innovation C designad  av Fredrik Mattsson för Blå Station nu redo att firas.
Detta gör man genom en ny version i i ett helt monokrom utförande.
Läs mer hos  Blå Station

Jag är ett stort fan av den spanske designern Jaime Hayon och hans formspråk och fantasifulla alster vet sällan några gränser.
Senast ut i raden av dessa syns de färglada skulpturerna ovan som för tankarna till Lego, inte sant?

Byredo lanserar i en limiterad utgåva BYPRODUCT 36  -Infra LunaA i samarbete med den franske designern Benoit Lalloz.
En belysning med infra som gör att vaxet i doftljuset avger sina underbara dofter utan att man skall behöva elda med traditionell veke utan istället genom att värmen från lampan smälter vaxet.
Lampa och väldoft i ett, helt enkelt genialt och så slipper du tänka på att nu glömde vi släcka doftljuset….

Sist utbud veckans lista har vi  IKEA och deras design-labb Space10 baserat i Köpenhamn som  i samarbete med designstudion Oio har skapat en kollektion med uppdatering i fokus.
Konceptet med artificiell intelligens via en app där användaren kan visualisera hur man kan återanvända och skapa egna ny design med hjälp av de möbler man har i sin ägo eller köpa till för att möbeln skall få ett nytt utseende och användningsområde.
Sytet med appen är främst att ta IKEA’s hållbarhetstänk ett steg längre och ge inspiration till att spara och bevara istället för att slänga och köpa nytt.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från respektive företag som omnämns i texterna ovan om inget annat anges.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.