Inredningsnyheterna v.14/2022

Hej!

Då var det minsann lördag igen och ännu en gång dags för mig att presentera min lista med de inredningsnyheter som jag snappat upp under den gångna veckan, och mer specifikt per dags datum v.14 2022 och veckan före påsken.
Ja, att påsken är i antågande brydde sig inte vädret det minsta om under veckan, nej nu vill vi ha vår och inte vinterväder!
Häng med då kikar vi vidare på vårnyheterna, här håller vi oss till ordningen minsann!

Cappelen Dimyr som gjort sig kända för deras extravaganta mattor introducerar nu deras senaste matt, Matta No.11.
En mer klassisk, rustik och traditionell matta i jämförelse med deras tidigare alster och tillverkad av finaste ullkvalitet med oversized garn som ger extra effekt till denna nästan kvadratiska matta.

Alla som älskar att resa och kanske i synnerhet att resa i kombination med att bo på designhotell med det lilla extra har nog lite till mans The Design Hotels Book  som deras bibel.
Här hittar man bara utvalda designhotell runt om i världen och små berättelser, omdömen osv om dessa.
Årets upplaga av The Design Hotels Book heter Taste and Place och ägnar lite extra uppmärksamhet till matupplevelser och hotell som erbjuder det lilla extra då.
I boken som påbörjades för ca ett år sedan finns det även ett inslag med fokus på Bursa Hotel i Kiev, ja inte visste man då att det skulle bli krig i Ukraina…
Utgivarna har dock fått tillåtelse att ge ut boken trots allt och har av samma anledning valt att donera det som kommer in till utvalda hjälporganisationer i Ukraina. Köp ditt ex HÄR och bidra till kampanjen.

 

Senaste nytt från danska producenten Carl Hansen & Son   ser vi här ovan i form av två olika stolar.
Överst i bild ser vi barnstolen High Chair designad av Nanna Ditzel och här nedanen nylansering av derasWindsor Chair, designad 1938 av den danske arkitekten och möbelsnickaren Frits Henningsen. Den klassiska stolen var i produktion hos Carl Hansen & Søn fram till 2003 och nylanseras nu med en bekväm sittdyna. Majestätisk, klassisk och lätt i uttrycket.

Helsingborgs museum har i samarbete med Ingegerd Råman och Orrefors tagit fram tagit fram unika uppläggningsfat gjort av centrifugerat glas från Pond-serien med handblästrat mönster, till stadsmässan H22 City Expo i Helsingborg.
Faten i tre olika storlekar är inspirerade av den innovativa designikonen Fuga som presenterades på stadsmässan H55 i Helsingborg 1955. Initiativtagare Helsingborgs museum presenterar och säljer de nya faten under året stadsmässa H22 City Expo, som går av stapeln 30 maj till 3 juli.
Med sin mjuka, enkla och ovala form, när faten står i varandra, liknar Ingegerd Råman dem vid ringarna på vattnet från en fallande sten och färgvalet i grått har en avskalad självklarhet och det handblästrade bladmönstret gör varje fat unikt.

Läs mer HÄR

Den svenske formgivaren Thomas Sandell är nu aktuell med en ny kollektion glas som tillverkas avinga mindre än Reijmyre Ovan ser vi vasen Lina är en serie med vackra vågor och räfflad yta och finns dessutom i en storlek som lämpar sig som ljuslykta.
Serien Lina är tillverkad helt i blyfri kristall, så kallad bariumkristall, och är formblåst i en fast grafitform. Den har en sprängd kant som ger ett rent och precist avslut. Flera hantverkare är delaktiga i processen, och de olika momenten ställer höga krav på både tid och precision

Danska Mater skickade i veckan ut ett pressmeddelande med tre nyheter som de är stolta att presentera nu under våren 2022.
Först ut deras första stapelbara stol och då även i en med namnet Eternity vilket “talar till Maters cirkulära tänkande och reflekterar samtidigt stolens förmåga att stapla.”
Nyhet nummer två är Bowl Table Waste Edition från Mater och båda är designade för demontering, vilket innebär att varje komponent, i sin renaste form, kan återföras till nya produktionscykler.
Det nya kompositmaterialet är designat för att kunna bearbetas om och om igen, med Mater Circular Material kan återvinnas och göras om till nya möbler upp till fem gånger.
Båda produkterna är designade av Space Copenhagen

Den nedersta bilden visar Børge Mogensen stol Conscious som även denna är en av vårens nya produkter hos Mater.

Senaste nytt från det tyska varumärket Blomus ser vi här ovan, ja idel produkter till det dukade bordet i avskalad skandinavisk stil tillverkade av trä som blir en perfekt som kontrast till glad och porslin.
Här ser vi ett klassisk salt och peppar-ser designat av Theresa Rand som även designat bestickserien Ro och glasserien Flow för samma varumärke.
Produkt nummer två är en skärbräda av trä/bricka med handtag som döpts till Zen och designats av den tyske designern David Meier.

Ovan i bild ser vi en nyhet till köket från ingen mindre än anrika Skultuna.
Ja, en pepparkvarn i mässing som designats av Carl & Carl, en designerduo bestående av Gustaf Wollin och Thomas Albertsen, och kvarnen är deras första alster för Skultuna.
Resultatet talar för sig själv, deras design har belönats med många designpriser, och pepparkvarnen är tillverkad i Sverige av solid, livsmedelssäker mässing av högsta kvalitet. Kvarnen ska endast användas till peppar

Lagom till vårens intåg presenterar designvarumärket Fritz Hansen två av deras mest uppskattade accessoarer i nya versioner.
Ovan i bild ser vi Jaime Hayons omtalade vas Ikebana som kommer i ny elegant version helt i metall samt  AJ-kuddarna, vars namn syftar på designikonen Arne Jacobsen.
Kuddarna i fråga släpps nu i tre nya varianter och ger med sitt geometriska mönster och jordnära toner både komfort och färg till hemmet och tillsammans blir de ett perfekt tillskott till vårens prunkande hem.

Senaste nytt från IKEA är ett samarbete med det välkända finska designvarumärket Marimekko .
Ett kanske lite oväntat samarbete men  de samarbetar i detta nu med att skapa en kollektion inspirerad av bastukulturen och dess djupa rötter vår  nordiska livsstil.
Att basta är en älskad aktivitet bland många människor i Norden och en viktig del av rekreationen, särskilt för finländarna, och visste du att UNESCO lade till den finska bastukulturen i sin representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturarv 2020?
IKEA och Marimekko kommer att fördjupa sig i bastandet för egenvård och skapa en unik kollektion baserad på dess beståndsdelar, och lanseringen av kollektionen är planerad till mars 2023, håll utkik!

Danska Montana har öppnat upp ett showroom och butik på Sibyllegatan centralt i Stockholm. Själva premiäröppningen skedde nu i veckan och av bilderna att tolka ovan så är det som alltid när det gäller just Montana, deras särpräglade design och de många olika kulörvalen som står i fokus.

I veckan skrev jag ett inlägg HÄR om det ökade odlingsintresset runt om i svenska hem, ett intresse som vi sett komma smygande under en tid men som nu fått en extra rusch pga den genomlidna pandemin och det rådande kriget i Ukraina med allt vad det för med sig i form av ökade drivmedelspriser, matpriser osv.
Ett företag som då ganska per automatik ligger helt rätt i tiden är ju Fiskars Garden vars nyheter du ser en del av här ovan.
Ja, spana in odlingskorgen, fruktplockaren och örtsaxen som är några av de nyheter som lanseras av Fiskars våren 2022.

Som avslutning i veckans lista vill jag berätta att Fiskars Village Art & Design Biennalen kommer att  arrangeras den 22 maj – 4 september 2022 i unika Fiskars bruk i Finland där Fiskars grundades för snart 400 år sedan.
Biennalen som är den andra i ordningen, förenar design, arkitektur och samtidskonst och består av tre huvudutställningar och ett mångsidigt parallellt program som inkluderar evenemang och workshops ledda av lokala konstnärer, formgivare och gallerier.

Fiskars är Biennalens huvudpartner och presenterar en kreativ installation som uppmanar till samtal om det omätbara värdet av biologisk mångfald, läs mer HÄR

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från respektive förtag som omnämns ovan i text om inget annan anget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.