Inredningsnyheterna v.12 / 2022

Då var det dags för mitt stående inslag här i bloggen varje lördag, nämligen inredningsnyheterna från den gångna veckan och närmare bestämt vecka 12 i ordningen.
Våren har gjort sitt intåg på riktigt och i natt är det dags att ställa om klockan till sommartid, dvs flytta fram enligt liknelsen “dags att ställa fram utemöblerna efter vinterförvaringen”
I skrivande stund pågår den stora inrednings- och dekorationsmässan Maison & Objet 2022 i Paris, en mässa som jag gärna besökt även denna gången som många gånger förrut förrut, men tvingats tacka nej till pga personliga skäl.
Ja, du som följer bloggen förstår nog vad jag syftar på.

Första nyheten i denna listan blir en rad fina nyheter från anrika Georg Jensen ,en rad nya, anslående inredningsföremål som ingår i de eftertraktade kollektionerna Alfredo, Bloom och Bernadotte.
Här ser vi nya organiskt formade blomkrukor av rostfritt stål designade av Helle Damkjær till eleganta oljekannor av Alfredo Häberli och fina påskhängen till påskriset.

I veckan skickade det finländska designvarumärket Made by Choice ut ett pressmeddelande där de stolt presenterade  ett nytt samarbete med ingen mindre än Bernadotte & Kylberg.
Den svenska designduon har onekligen många bollar i luften just nu, ja förra veckan var det ju det nya bordet för Gärsnäs, och här har de skapat stolen Wiurila Chair.
En stol som tagits framtill restaurangen på den finska herrgården Wiurila, belägen i Halikko i södra Finland.
Wiurila Chair kommer även att säljas i Made by Choices onlinebutik, och de första 50 stolarna kommer att vara unikt numrerade.

Näst på tur har vi IKEA som lanserar VAPPEBY, en ny lampa med Bluetooth-högtalare så att du kan ta med dig ljud och ljus utomhus.
Ja, från och med april kommer VAPPEBY hjälpa till att skapa magiska vardagsstunder med vänner och familj på trädgårdsfester och middagar på balkongen, och högtalaren är vattentät och den första Bluetooth-högtalaren på marknaden med funktionen Spotify Tap, vilket innebär att strömbrytaren fungerar som en knapp som ”väcker” Spotify via den anslutna enheten.
Högtalaren har en batteritid på upp till 12 timmar och laddas med USB-C. Den kommer att finnas tillgänglig i blått från och med april i svenska varuhus och online. Funktionen Spotify Tap är tillgänglig på alla Spotify-marknader.

Nu i onsdags var det premiär för SVTs nya serie ’’Hemma hos inredningsarkitekten’’, ett program där vi får hälsa på hemma hos sex svenska  inredningsarkitekter och en inblick i deras egna hem  Alla programmen finns redan att streama HÄR och jag plingar lite extra för avsnittet med Lucas Morten från Varberg som även driver Studio Pompone tillsammans med sina föräldrar, honom känner jag nämligen sedan flera år tillbaka.

Välkända kakeltillverkaren Marrakech Design lanserar nu ytterligare ett nytt designsamarbete med konstnären och designern Martin Bergström.
Kollektionen  i fråga heter ”The Sailing Stones” och är inspirerad av det fascinerande ökenfenomenet ”vandrade stenar”.
Här vävs urgamla mönster- och kakeltraditioner samman med visionen om en poetisk framtid och efterlämnade spår. Kollektionen innehåller fem nya mönster Core, Crust, Grid, Track och Sepal som finns i en mängd färgkombinationer.

Eldvarm har lanserat sina tjusiga eldredskap designade av ingen mindre än Emma Olbers i en  galvaniserad version, Eldvarm Cinq som passar för ypperligt för utomhusbruk.
Galvaniseringen gör nämligen att föremålen i fråga inte rostar, och denna benämning är bra att ha färskt i minnet även när det gäller utemöbler av metall.

Den 14 mars öppnade Insjöns Väveri upp på NK i Stockholm, en butik som är en så kallad shop-in-shop till systerbolaget Bookbinders Design som båda ägs och drivs av Ebba von Sydow Kleberg och hennes man Johan. En stor eloge till dem båda som tar sig an det anrika företaget och låter hantverket och den svenska produktionen leva vidare.
I butiken, inredd i klassisk 50-talsanda, förvaltas ett flerhundraårigt svenskt textilarv från Insjöns Väveri som grundades år 1947 av Ivar Hollstein i tätorten Insjön i Dalarna, och där på samma plats, 74 år senare ligger väveriet kvar och vävtekniken är densamma som då.
I den nyöppnade butiken på nedre plan som officiellt invigs den 26 mars presenteras ett klassiskt sortiment av kvalitetsdukar, servetter och handdukar i lin och bomull samt utvalda produkter från
Bookbinders Design.

I år fyller sängtillverkaren Hästens hela 170 år, ja ända sedan 1852 har det svenska familjeföretaget drivits av en passion för innovation och en strävan efter den perfekta sömnupplevelsen.
Nu i veckan firade Hästens sitt jubileum med lanseringen av den nya sängen drēmər med tillhörande sänggavel, formgivna av den världsberömde designern Ferris Rafauli.
Sängen är byggd för hand av Hästens skickliga hantverkare i Köping och den är vackert klädd i ett unikt vävt tyg formgivet av Ferris Rafauli.
Tyget, som är baserat på varumärkets ikoniska blårutemönster, återfinns också på Grand Vividus – en av världens allra mest exklusiva sängar.
drēmər finns i de fyra färgerna Traditional Blue, Black Shadow, Natural Shale och Phantom Charcoal och varje ruta av mönstret är precisionsanpassad genom en process som kräver yttersta noggrannhet av hantverkarna.

Modevarumärket HOPE’s grundare Ann Ringstrand har släppt en kollektion som innehåller nya kuddar och plädar med abstrakta mönster.
Produkterna i fråga är tillverkade i finaste  cashmere, och du kan spana in hela kollektionen HÄR.

Ovan ser vi en ny fin vaskollektion från belgiska Serax som är designade av Marie Michielssen,  en konstnär som tycker om att arbeta med händerna och är nog mest känd för sina fina kollektioner i papier maché och konstverk i gips.
Här i serien Héléna har hon format 5 små cylindriska vaser av mörk, nästan svart keramik som är vackra med eller utan blommor i!
Dessutom har Serax nu lagom inför Maison & Objet  öppnat ett nytt showroom i Marais i Paris (Rue de Francs Bourgeois 8, 75003).

Under våren 2022 påbörjar Iittala en serie av nylanseringar av tidigare produktserier från sitt arkiv där de utvalda föremålen symboliserar det som är utmärkande för finsk glasdesign.
Den första nylanseringen ser vi ovan, nämligen Niva som är  ett glas i tre storlekar i design av Tapio Wirkkala från år 1972, och som nu finns tillgängliga i Iittalas sortiment under en begränsad period.

Byredo är aktuella med den nya doften  De Los Santos, en doft som tagits fram som en hyllning till livet och att “komma tillsammans och fira”. Doften i fråga beskrivs som aromatisk med inslag av musk, salvia och Irisrot.
En doft i tidens andra, ja är det något vi behöver just nu så är det framförsikt och att få lov att fira livet.

Under 2022 firar danska Fritz Hansen deras 150-års jubileum och gör detta med en rad olika händelser under hela året.
Senast ut i raden av dessa är att de introducerar Poul Kjærholm’s ikoniska PK0 A™ Chair,  samt det matchande bordet PK60™ coffee table.

Och här mera danskt i form av utemöblerna Tropique Collection som skapades på 1950-talet av den ungerskfödde franske mästaren i efterkrigsdesign, Mathieu Matégot.
En kollektion som fångar den tidlösa glamouren och exotiska lyxen av utomhusliv på Côte d’Azur i mitten av 1900-talet.
Mer än fem decennier efter att det designades första gången och 20 år sedan dess designers död, är Gubi stolta över att hylla Mathieu Matégot med nylanseringen av en av hans mest populära kollektioner.
Tropique Collection har tagits ur produktion i årtionden och har återupplivats av Gubi för 2000-talet, vilket ger en ny generation en chans att leva “la dolce vita” så som Mátegot föreställt sig det.

Veckans lista får avslutas med något som ger stor sommarlängt, nämligen bara sommarfötter i sandaler!
Nu kan du dessutom sticka fossingar i tjusiga arkitektsandaler med anor svunna tider från danska Dahlman 1807, en sandal som älskades av många arkitekter som tex Arne Jacobsen och Børge Mogensen.
Sandalerne är tillverkade av läder av högsta kvalitet och finns i olika utförande både i dam och herrstorlekar.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från respektive företag som omnämns i texterna ovan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.