Inredningsnyheterna v.6 / 2022

Hej!

Dags att summera den gånga veckans inredningsnyheter, en dag för sent pga veckans händelser hos mig privat.
En diger lista och anledningen till detta är att just denna veckan brukar det vanligtvis vara Stockholm Furniture Fair och Stockholm Design Week uppe i huvudstaden.
Själva mässan fick ju ställas in även denna gången mht till de pandemi-restriktioner som fanns fram tills nu i onsdags, ja förhoppningsvis den sista inställda mässan efter flera år utan mässor både i Sverige och internationellt nu när välden öppnar upp igen.
Mässan ersattes dock av Stockholm Furniture & Light Fairs digitala seminarieprogram som pågick mellan den 8-10 februari klockan 9.00-12.00, och årets tema vara Being a Game Changer med paneler, intervjuer och presentationer där man lyfte dagens viktigaste frågorna inom design och arkitektur.
Stockholm Design Week 2022 hölls också till viss del digitalt men också med små separata utställningar och bjudningar till showroom runt om i staden.
Att Sverige släppte alla restriktioner nu i onsdags gjorde ju inte det hela sämre om vi säger så.

Carina Seth Andersson, en av min favoriter bland svenska kvinnliga formgivare, är just nu aktuell med en egen kollektion för H&M ägda Arket, en kollektion med fina ting till hemmet där vi bla ser porslin och en pläd.
Dessutom ger Carina ut ek bok om sitt digra arbete fram till nu år 2022  med fina bilder tagna av ingen mindre än Pia Ulin.
Läs mer om samarbetet HÄR

Och som om det inte skulle vara nog, så är Carina Set Andersson även aktuell med vaserna Kolonn Blank, en slät och lite smalare variant av dess föregångare Kolonn.
Tillverkningen sker givetvis i vanlig ordning hos Skrufs glasbruk

Jag föll som en fura  i veckan för pressbilderna ovan, älskar formen, kulörerna som är nästintill ton i ton och hittades i ett pressmeddelande från danska varumärket Nordal som ville visa upp våren/sommaren 2022. Bläddra i katalogen HÄR

Här ovan ser vi  senaste nytt från ytterligare en av mina personliga favoriter, nämligen flerfaldigt prisbelönta designern Lisa Hilland som håller till i Malmö till vardags.
I veckan befann sig Lisa dock på plats i Stockholm där hon presenterade Lumi Pouf för det egna varumärket Mylhta som säljs exklusivt på NK Inredning.
Puffen tillverkas i Sverige av EKE-Möbler och av mjukaste Elmo-läder, men det finns även fler versioner av puffen.
Tillsammans med NK Inrednings ägare Kadi Harjak föddes nämligen idén om att även bjuda in andra kreatörer att skapa egna versioner av puffen, så utöver Lisa Hilland har bland andra Magniberg, Pia Wallén, Maxjenny och Remake/Stockholms Stadsmission skapat var sina Lumi Pouf-versioner.


En designnyhet på smyckesfronten, nja inte direkt inredningsbaserat, men eftersom avsändaren är Georg Jensen som även är stora när det gäller inredningsdetaljer så platsar nyheten på listan tycker jag.
Och inte blir det sämre av att denna nyheten fått kunglig glans, ja modellen i bild här ovan är ingen mindre än den danska prinsen Felix son till Prins Joachim och hans första fru Alexandra.
Kollektionen i fråga är en kollektion för både kvinnor och män som bär namnet Reflect och som designats av Jacquline Rabun

Näst på tur har vi en nyhet som fått mycket uppmärksamhet i veckan, ja här ovan ser vi formgivaren Pauline Deltours fåtölj Pauline och ljudabsorbent Thelma, designad för Offecct Sverige
Under arbetet med fåtöljen Pauline och ljudabsorbenten Thelma avled Pauline Deltour oväntat och tragiskt, Tobias Strålman säger att han är tacksam både för det fina samarbetet med designern och att arbetet har kunnat fortsätta med hjälp och tillåtelse från Pauline Deltours familj, vänner och kollegor.
Produkterna lanseras som en fin hyllning till Pauline Deltour så att hennes design får leva vidare på bästa sätt.

Den franske designern Antoine Rouzeau står bakom den nya bordslampan ovan i bild designad för det tyska varumärket Blomus.
Bordslampan bär namnet Hoop, kan fås i vit, brun eller grå kulör och kan användas både ute och inomhus

Flygbolaget Finnair är aktuella med en ny bättre variant av deras Businessklass med nya säten osv och har även tagit fram den nya servisen Kuulas i samarbete med Iittala, designad för flygupplevelsen och inspirerad av den moderna hemmamiljön. Kollektionen är designad av Harri Koskinen och innehåller tallrikar, skålar, koppar, dricksglas, vinglas och bestick.
Servisen är designad för en miljö ombord och är nästan 20% lättare än Finnairs tidigare servis, vilket stödjer Finnairs viktminsknings- och utsläppsmål.

Fröet till karmstolen China-Windsor från Norrgavel här ovan dök upp i formgivaren Nirvan Richters skissböcker redan år 2008, men har sett dagens ljus för nu.
Utmaningen låg i att omvandla en fysisk förnimmelse och en längtan, till en färdig möbel, och arbetet påbörjades med otaliga skisser, prototyper, omtag, tid för eftertanke varvat med en rad produktionstekniska utmaningar där mästerskapet verkligen sattes på prov.
Resultatet blev alltså en stol av massiv ek där sitsen på flätas med papperssnöre som är tillverkat i Danmark, av FSC-certifierad träråvara, och snörena är även vaxade för att skydda mot fläckar.

I veckan presenterade  Cooee Design deras nyheter och för första gången tar de steget in i möbelsegmentet när de lanserar en rad småmöbler tillverkade av FSC certifierad ek design Eddie Gustafsson.
Eddie Gustafsson har sedan tidigare designat träfågeln Woody för Cooee Design , och nu även tre olika bord, två speglar och en exklusiv vedkorg av trä och stål.

Stjärndesignern Patricia Urquiola har designat Punkto, ett livfullt och twillvävt gardintyg som påminner om ett mjukt bomullsliknande möbeltyg för danska Kvadrat.
Inspirationen till Punkto har sitt ursprung i Patricia Urquiolas research i arbetet med de twillvävda möbeltygerna Relate och Reflect.
Tyget finns i 12 mångsidiga färgställningar och förutom sina eleganta draperingsegenskaper är Punkto kraftigt och mjukt, precis som möbeltygerna i Kvadrat-kollektionen.

Välkända DBKD som kanske främst gjort sig kända för deras bubbliga krukor designade av Hanna Wessman, lanserar nu  vårens nyhet  med namnet Swoon.
Ett nytt designsamarbete som DBKD gör med Atta Ring & Maja Furenberg Ring från Studio In, en serie krukor inspirerad av svepande textiliers långa, mjuka kurvor som tar plats som taktilt mönster på krukorna i fråga.

Jag har ju visat en rad nyheter från danska &tradition sedan tidigare men missade då att visa belysningsnyheten ovan.
Här ser vi den nya bordslampan Caret designad av  Matteo Fogale läs mer HÄR

Välkända Tine K Home är aktuella med att de nyligen ställt ut en samling skulpturer av Fanny Bylund.
En utställning som fanns på  plats hos Tine K Home i deras butik  på Ny Østergade, 25 1101 Köpenhamn där även skulpturerna fanns till försäljning mellan den 4-12 februari.

Nyligen avslutades det populära danska  TV-programmet Danmarks nästa klassiker och vinnare blev Anders Engholm Dohn och hans stol, designad för teatern Aveny-T.
Dessutom är det nu klart att ingen mindre än Montana tar upp stolen till produktion och ska i ett första skede producera ett 100-tal stolar till nyss nämnda teater.  Stolen hyllad för dess form och funktion då den är stapelbar samt att den är ett hållbart alternativ tillverkad av återvunnet material.

Formgivare Martin Bergström har i tidigare samarbeten med Photowall skapat mönster till hemmets alla väggar. I kollektionen, Flora Hysterica, och där kombinerades Nordens flora med en stor dos dramatik och måleri. Nu ser vi den nya kollektionen I Arcadia är det de måleriska strukturerna som får blomma ut och ta plats i mönster och lagerverkan.
Strukturerna har skapats inspirerade av renässansmåleri, tunna hinnor färg och mörka bottnar som successivt lättas upp.
Nu får dessa strukturer kliva in i rampljuset genom en helt ny tapetkollektion: Arcadia som innehåller tio tapetmotiv som garanterat hamnar i fokus med sin fängslande dragningskraft, oavsett hem och rum.

I veckans presenterade mattillverkaren Ogeborg Stella, en ny exklusiv kollektion mattor till Ogeborg Design Collection.
Stella är handtuftad i naturmaterialen ull och viskos med en generös lugg, som ger en ostyrig prägel och samtidigt en elegant glans. Stella presenteras både som enfärgad och som Stella shade, där mattan är tuftad i garnet.

Ovan i bild ser vi ett smakprov av BelarteSTUDIO x Rebecca Goddard, en helt ny kollektion som är designad och framtagen för att öka välbefinnandet och skapa långsiktigt hållbar inredning.
Kollektionen innehåller 11 motiv och hittas på BelarteSTUDIO’s hemsida från och med den 10 Februari.

Sist ut i detta långa svepet spanar vi in Artilleriet x Tre Sekel Kitchen ett handgjort kök tillverkat i Sverige av danskt ekträ.
Ett minimalistiskt kök som nyligen installerats i ett kök i Hovås på västkusten utanför Göteborg.
Ett smakfullt taktilt kök utan handtag osv, ett relativt enkelt kök för att användas och njutas av i vardagen och som kommer att åldras och bara bli vackrare med tidens gång och kan njutas av generationer framöver.
Spana in köket HÄR

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder om inget annat anges i texterna ovan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.