Inredningsnyheterna v.24/2021

Veckan går mot sitt slut, almanackan visar vecka 24, veckan före Midsommar och en ganska så händelserik sådan inte minst när det gäller sport och politiska utspel.
Ja, jag syftar såklart på pågående EM i fotboll där Sverige gör sitt allra bästa och de politiska utspelen kring marknadshyrornas vara eller icke vara och som utvecklats till en regeringskris nu i veckan.
Jag tar upp ämnet här i listan eftersom jag tycker att man bör lyfta fram den arkitektoniska och byggnadsminnes aspekten i det hela vilket jag tycker fattas.
Det som hörs i debatten är ju att förändringen endast gäller för nyproducerade bostäder, dvs där blir det fri prissättning medan nuvarande bostadsbestånd inte berörs…
Ingen fastighetsägare som hyr ut bostäder gör ju detta som goodwill utan i vinstdrivande syfte, och hur intressant blir det för dessa aktörer att rusta upp och renovera gamla fastigheter när det finns mer pengar på sikt i att bygga nytt?
Jag är rädd att fina fastigheter från svunna tider i renoveringsbehov får förfalla eller t om rivs då nyproduktion kommer att ge större intäkter på sikt och därför locka mera?
Det vore en katastrofal utveckling om ännu fler byggnadsminnen raseras, ja så som skedde under 60-70 talen i Sverige…
Jag är inte emot att marknadshyror införs, men isf borde de gälla på bred front och inte endast för nyproduktion.
Nog om denna heta potatis, det börjar ju även lacka mot semestertider vilket märks på nyhetsflödet när det gäller inredning, och i juli tar listan paus här hos mig i vanlig ordning.
Men, det är ju inte riktigt ännu så nu kikar vi vidare här!

Första nyheten kommer från Benz som du säkert känner till, företaget som specialiserat sig på att tillverka överdrag och accessoarer till IKEA-möbler.
Benz lanserar nämligen Tactile Collection, en kollektion med lyxiga trendriktiga överdrag i boucle-, teddy- och tweed.
En kollektion som består av tio noggrant utvalda tyger i tre olika priskategorier för att tilltala en bred målgrupp, och att få på hela sortimentet av soffmodeller och accessoarer.
Magiskt fina pressbilder med styling av Linnea Salmen och foto av Kristofer Johnsson.

Italienska Ethimo och designstudion Studiopepe har skapat Sling Chair , en stol med en ”semesterkänsla”, och inspirerad av vintagecamping på 70-talet.
Enkelheten i designen står i fokus med dess rörstruktur i rostfritt stål i olika nyanser av brons.
Duken som utgör stolens säte finns i olika finstämda  kulörer och serien passar både inomhus och utomhus.

Kollektionen kommer ut till försäljning våren 2022.

Nästa nyhet kommer från Cervera som i veckan meddelade att de introducerar ett årligt hantverksstipendium.
Med detta initiativ vill Cervera lyfta fram skickliga, lokala hantverkare för en bredare målgrupp, genom exponering och försäljning på både e-handeln och i fysiska butiker.
Årets tema för hantverksstipendiet 2021 är keramik och i årets jury ingår Matti Klenell, formgivare, Calle Forsberg, keramiker, Karin Sköldberg, grundare av Trendgruppen PR, samt Emma Ohlsson, verksamhetschef för Cervera Vintage.
Läs mer om stipendiet HÄR

I veckan hölls det en pressvisning i Stockholm med anledning av en nyhet som jag berättat om sedan tidigare, nämligen Layereds första kollektion i samarbete med en extern designer, nämligen Lotta Agaton som bland annat fått formge en riktig ”sälsoffa”, en stor fåtölj, fina mattor med taktil känsla och allt i vita vilsamma toner.
Spana in hela kollektionen och läs mer HÄR

Trenden med en naturlig inredningsstil och produkter med hantverkskänsla är något som vi har sett komma smygande under några år, och nu verkar denna trend ha blomstrat ut i full blom.
Inredningsdetaljer med hantverkskänsla och lite rustik stil ser vi överallt just nu, välj med fördel “the real thing” med produkter som har unikitet och som tagits fram av hantverkare och där ingen produkt är den andra lik, leta på loppisar efter fina vintage varianter osv.
Just denna trend har H&M Home tagit fasta på när de idag släpper limiterad kollektion med utvalda produkter med kärlek till hantverk. Se kollektionen HÄR
Fin styling av Lotta Agaton och foto Omar Ragnarsson

Senaste nytt hos utemöbeltillverkaren Kettal är serien Giro ovan i bild som formgivits av ingen mindre än Vincent Van Duysen.
Kombinationen av teak och lindat rep ger den en mycket naturlig, autentisk aspekt, materialvalen är huvudpersonerna i kollektionen, de verkar nästan inte designade, utan smälter naturligt samman.  Därför har uppmärksamheten på detaljer varit avgörande och taktilitet och rena linjer står i fokus.

Senaste nytt från Rörstrand ser vi här ovan,  och mera specifikt nyheter som anlänt till deras omtyckta serie Mon Amie.
Den runda brickan med det fina klassiska blåvita mönstret och även en andra nyhet i form av en fin och användbar äggkopp.

IKEA vill tillsamman med Sonos vill hjälpas åt med att demokratisera musik och ljud i hemmet så att de många människorna får en förbättrad lyssnarupplevelse.
Med nya SYMFONISK Tavelram med wifi-högtalare fylls hela rummet enkelt med ljud.
Precis som de tidigare lanserade SYMFONISK-produkterna är även den nya högtalaren del av Sonos system, vilket betyder att lyssnare kan koppla upp sig mot fler än 100 strömningstjänster samt hela Sonos sortiment. Från och med den 15 juli 2021 finns SYMFONISK Tavelram med wifi-högtalare att köpa i samtliga varuhus i Sverige och på IKEA.se.

Swedish Rags lanserar ”The master bedroom U-rug solution”, som tar det hållbara modulkonceptet till en ny nivå.
Med en U-formad matta ger man sovrummet ett exklusivt uttryck, samtidigt som materialåtgången minimeras på ett smart sätt.
På detta sätt får man matta både bredvid och framför sängen medan det blir tomt under sängen, smart!

I veckan lanserade Svenskt Tenn den omtyckta vasen Dagg designad av Carina Seth Andersson och som tillverkas enligt hantverkstraditioner av Skrufs Glasbruk i en ny fin blå kulör.
Vasen finns ju sedan tidigare i andra kulörer, jag köpte min rosa Dagg-vad när den var helt ny för ca 10 år sedan och kärleken består!
Vasen hittar du HÄR

Danska Menu har presenterat ett helt nytt bord med trendiga knubbiga ben, ett bord som bär namnet Eclipse Desk och som är tänkt att användas just som ett skrivbord i hemmiljö.

Normann Copenhagen utökar deras omtyckta stolserie Timb designad av Simon Legald, och nu med en karmstol i en rad olika utföranden.

Läs mer HÄR

En riktig ikonprodukt i 100-års jubilaren Habo Gruppens sortiment är Skolkroken ovan i bild.
En bekant för alla som vistats i svenska skolmiljöer och även en trotjänare i hemmiljö.
Skolkroken sammanfattar mycket av det som Habo står för, funktion och design som gör skillnad i vardagen, och nu finns denna i ett mässingsutförande som ger den ett uppdaterat uttryck.

Den danska drottningen firar 50år på tronen och för att fira Drottning Margarethe har Georg Jensen låtit ta fram ett (efter omröstning av tre) nytt smycke , läs mer HÄR

Den 11 juni invigdes den nya sviten “Knock on Wood” på Clarion Hotel Sign i Stockholm.
Här har Trendstefan tillsammans med Sveriges bästa formgivare inrett en svit där alla detaljer, från golv till tak tillverkats av svenskt trä och detta även med byggvarukedjan Hornbach som samarbetspartner.
Möblerna, mattan, lamporna är allt gjort i svenskt trä, ja även garderoben och golvet, är av svenskt trä.
Läs allt om utställningen HÄR

Sist ut i detta inlägget vill jag ännu en gång lyfta min bloggkompis Daniella witte och hennes fantastiska arbete, inte minst när det gäller styling och inspiration.
Här ovan fina inspirationsbilder till sommardukningen som Daniella gjort för Mateus med deras fina keramik i fokus, me även våra fina teakstolar Kilt från italienska Ethimo får ta plats i bild.
Fotograf Andrea Papini

Ha en fortsatt fin helg!

*inlägget innehåller pressbilder från respektive företag som omnämns i texterna ovan*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.