Inredningsnyheterna v.47/ 2020

Lördag och dags att kika lite närmare på de inredningsnyheter som presenterats under den gångna veckan, nummer 47 i ordningen vilket innebär att jag efter detta avverkat hela 47 nyhetslistor fyllda till bredden med spännande design och arkitektur mm.
Ett svindlande år på många sätt och vem hade väl kunnat ana när vi skålade in det nya året, att ett virus skulle hänga som en skugga över hela vår värld och påverka oss alla till mans.
Ett år med stora utmaningar för många, inte minst småföretagare, men också ett år då många nya idéer och koncepts väcks med anledning av detsamma.

Jag vill ta tillfället i akt och påverka på det lilla sätt jag kan och förmår via mina kanaler, ”Ha lite mer tålamod i detta nu, kämpa på och dra ditt strå till stacken så att vi alla kan få en bättre framtid inom kort. Livet är kanske inte det allra roligaste just nu, men det finns ett ljus i tunneln, det finns det alltid även om det kan kännas nattsvart just nu”

Med denna inledning tycker jag nu att vi lättar upp tillvaron en smula och kikar vidare på listans innehåll!

Senaste nytt från arkitekt och designstudion Norm Architechts  ser vi här ovan,  nämligen stolen Club Hair N- CC01 med dess säregna design och runda mjuka former där trä möter textil med struktur på ett magiskt fint sätt.
Designad som en del av projektet Karimoku Case Study och producerad av Karimoku, och kommer ut till försäljning SS21.

Varje år utser Handelsinstitutets utredningsinstitut, HUI, årets julklapp och inget undantag i från detta i år även om vi uppmanas att undvika trängsel och julshopping i fysiska butiker, året julklapp är ett stormkök!

Motiveringen lyder ”2020 var året då svenskarna återupptäckte den svenska naturen och stormköket representerar därför den, på många sätt märkliga, tid vi lever i”,
Tanken är att produkten ska spegla samtiden. Saga Bowallius, analytiker på HUI research, menar att stormköket på ett tydligt sätt speglar coronaårets förändrade beteenden hos personer. Sedan starten av pandemin har svenskarnas intresse för friluftsliv fått ett drastiskt uppsving.

IKEA har delat en sneak peek av den commode limiterade kollektionen LOKALT med hemtextilier, keramik och korgar som tagits fram tillsammans med lokala designers I Jordan, Thailand och Indien och som även tillverkas likalt i dessa länder för att främja kvinnors sysselsättning där och detta i samarbete med Jordan River Foundation,

Läs mer HÄR

Välkända varumärket L:A Bruket har lanserat ett nytt doftljus begränsad upplaga, ett doftljus i ett keramikkrus som är tillverkat av sojavax och med veke av organisk bomull.
Tipstack till Frida.

Senaste nytt från danska Gubi är The Tail Dining Chair här ovan formgiven av design-duon GamFratesi som ju verkar vara lite av in-house-designers hos det välkända designvarumärket i fråga. En stol där klassisk form och hantverksskicklighet fått en modern twist med italienska influenser.

Stolen finns dels med hög och dels med låg rygg.

Mitt i uppladdningen inför vintersäsongen och julen, kom det i veckan ett pressmeddelande från danska Skagerak.

Nyheten de som de ville berätta om i detta utskick ser vi ovan, en ny karmstol som nu ansluter till den multifunktionella utemöbelkollrktionen Lilium som är designad av BIG.

Fritz Hansen skickade också ut ett pressmeddelande om att deras soffbord Planner™ Table designat av Paul McCobb, ett bord i minimalistisk stil som nu går att få med ny ljusbeige marmorssten som vi ser här ovan i bild.
Ja, beige är ju det nya vita så inga konstigheter med detta, sobert och snyggt till svart som synes.

Den klassiska fåtöljen Cuba Chair designad av Morten Gøttler 1997, som tillverkas av designföretaget Carl Hansen & Søn kommer  i januari 2021 med flätat papperssnöre i sitsen och ryggstöde, ett utförande som är något av ett signum för många av deras stolar och som tar en skicklig hantverkare ca 8 timmar att fläta/ stol.

Cuba Chair med flätning i papperssnöre börjar säljas i januari 2021.

I den nya serien Grand Design Sweden som nu går på Netflix, visar upp inspirerande svenska hem och bilderna ovan kommer från Villa Damm på Gotland.
I Villa Damm har svenska Massproductions även gjort ett av deras omtyckta Home Stories som profilerar hem och platser med enastående arkitektur, konst, design och kultur där deras produkter finns representerade.

Bilderna kommer från deras fjärde sådana Home Story med produkter som tex som Mega-soffan och dagbädden, Jump Easy Chairs och  Sander-bordet som smälter väl in i detta 300 kvadratmeter stora hus av trä och betong som smakfullt inreds av Inredningsgruppen Wittstock.
Du kan se mer av Villa Damm i tv-showen Grand Design Sweden.

Interiör av Inredningsgruppen Wittstock.
Foton av Andy Liffner.

Veckans nyhetssvep avslutas med fina hemma-hos-bilder från inredaren och set-designern Saša Antić’s kök i hans sekelskiftslägenhet på Södermalm i Stockholm. De inspirerande köksbilderna är tagna i samarbete med danska HTH-kök och visar Saša Antić’s särpräglade inredningsstil och hans förkärlek till ek och att bland  olika material och skapa något oväntat.
Kökets bänkskåp från konceptet Nordic Spirit med inspiration från den nordiska naturen med lameller i massiv ek i kombination med överskåpen  av modellen Base av fenixlaminat i fin symbios bidrar till en personlig inredningsstil.

Foto: Andy Liffner och Styling: Saša Antić

 

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från respektive företag som omnämns i texterna här ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.