Inredningsnyheterna v.45/2020

Lördag i vecka 45 /2020, och jag kikar in här på kvällskvisten för att visa Dig veckans inredningsnyheter som jag lyckats utskilja från det övriga nyhetsflödet som brusar högt just nu.
Presidentvalet som gått av stapeln i USA med hela världens blickar riktade på sig, terrorattentat som avlöser varandra parallellt med nedstängningar av stora delar av Europa…
Världen ter sig ju lite dyster just nu, så ja, verkligen läge att fokusera på de ljuspunkter som finns, och på tal om ljuspunkter, veckans lista innehåller en hel del belysningsnyheter, nu kikar vi vidare!

I dessa tider då vi uppmanas att jobba hemifrån om vi kan och möjligt, är det många som vill inspirera oss till att fixa fint på hemmakontoret. Väl värt att tänka på inte minst ur ergonomisk och funktionell utgångspunkt, så att inte arbetsplatsen blir i soffan ….
Danska New Works skickade ut inspirationsbilderna ovan med monokrom färgskala och bordet Florence Table tillsammans med stolen  Covent Chair och lampan Material Table Lamp i fokus.

Senaste nytt i belysningväg från danska Ferm Living ser du här ovan.
Bordslampan Bell är inspirerad av vintage-glaslampor från 70-talet, och lampan består helt av opalglas med en elegant, blank yta, en dekorativ lampa som tar sin plats som inredningsdetalj i ditt hem.
Lampan Meridian  som är dimbar och  bärbar  som gör den till den perfekta hemmakontors lampan och är tillverkad i samarbete med designstudion Regular Company, och kommer i färgerna black, cashmere och i mässingsutförande.

Detta nyhetssvepet innehåller som sagt en massa belysningsnyheter, och även här ovan ser vi en sådan i form av en ny takpendel med namnet Pao Lamp som designats av Naoto Fukasawa för danska designvarumärket HAY.
Takpendeln får i början av nästa år sällskap av en fin liten bordslampa, en sneak peek av denna finns
HÄR

Italienska Foscarini har varit tongivande inom belysningsvärlden sedan 1981 och på deras digra repetera finns bland annat golvlampan Twiggy och bordslampan Lumiere,  två av Foscarinis allra mest populära och hyllade lampor som nu i höst presenteras  i unika jubileumsutgåvor.
Twiggy Wood som även har en utökad teknisk funktion där en ny pedalkonstruktion ger större möjlighet att reglera hur lampans ljus disponeras i rummet, samt Lumiere i två nya modeller i ett nytt exklusivt utförande med en tredimensionellt utformad glasyta, som påminner om bubblor respektive diamanter och lampkroppen presenteras i en ny version med en champagnefärgad lackering.

Gubi introducerar den nya Back-to-Back Wonder Sofa designad av  Space Copenhagen. Själva kollektionen Wonder  introducerades 2019 och är en uppdatering av 1970-talets soffkoncept som präglades av elegans och enkelhet och raka strama linjer.

En annan lite mindre nyhet från Gubi är de minimalistiska ljusstakarna här ovan som även dessa fått dess design av Space Copenhagen.


I år firar det anrika designförtaget  Iittala hela 140 år i branschen och gör detta bland annat med specialutgåva av den klassiska  Alvar Aaltovasen, en ikon inom nordisk design, som nu planeras tillverkad av  100 % återvunnet glas.

I veckan kom det ett pressmeddelande från från Norrgavel som berättade om det nya bordet Kiltapp i brun eller vitoljad ek formgivet av Nirvan Richter. Bordet tillverkas genom kiltappning som gör att det inte finns några synliga skruvar.

I torsdags invigdes julen hos Svenskt Tenn i butiken på Strandvägen i Stockholm, denna gången också som en online-visning, ett annorlunda sätt mht till den pågående pandemin.
Jag var inbjuden till en privatvisning av julbutiken nu i veckan men det är ju alltid lite svårt att få till när man inte bor i Stockholm och har vägarna förbi, så online-visningen fick bli second best.
I fokus textilen Mirakel designad av Josef Frank som relanseras i år, och årets julproduktnyheter  i samarbete med tre formgivare, nämligen den brittiska formgivaren Sam Wilde som har har skapat mönster på handmålade julkulor med inspiration till från Josef Franks blomstervärld.
Illustratören och formgivaren Maja Sten har skapat fantasifulla och färgstarka fåglar som passar väl in bland blommor och mönster och Sofia Vusir Jansson mera känd som Mokkasin Sofia) har tagit fram handgjorda pappersblommor med mässingsdetaljer som matchar perfekt med Mirakel.

Se alla nyheterna HÄR

Artilleriet har pyttsat ut små glimtar av hur julen kommer att se ut hos dem i år, och ja även här ser vi en traditionell och väldigt finstämd jul som jag antar har mycket med tiden vi lever i just nu att göra.
Julen kommer onekligen att se annorlunda ut i år för de flesta av oss, men förhoppningsvis uppskattas lika mycket trots allt av både stora och små.
Premiär för julen hos Artilleriet den 11 november!

Grundarna till nedlagda modevarumärket Hunkydory har nyligen lanserat ett helt nytt koncept som går under namnet The Stage Collective som kommer att sälja både mode, konst och inredning via nätet.

Tipstack till Frida

Under 2020 lanseras  hela Stringsystemet i färgen beige, en kulör som är framtagen av inredningstylisten Lotta Agaton  och som lanserades 2019 och finns nu tillgänglig för ALLA produkter i Stringsystemet.
Genom att kombinera korta väggavlar med lådhurtsar går det till exempel enkelt att skapa det eleganta sängbordet här ovan i den nya färgställningen.

Även denna veckan får den Köpenhamns-baserade designstudio  Norm Architects  som får avsluta veckans nyhetssvep, och denna gången är det är fritidshus på västkusten som går under namnet Archipelago House, som får stå i fokus.

Här förmedlat via magiska milder tagna av Jonas Bjerre-Poulsen från Norm Architects och visst skulle man kunna tänka sig ett fritidshus lika detta?

Hela huset både exteriört och interiört  är utformat för att förkroppsliga både skandinavisk och japansk estetik i fin harmoni.
Om vi kikar lite på detaljer ovan så ser vi bland annat fina belysningsarmaturer tillverkade av washi-papper  som designats av Kojima Shouten, ett japanskt varumärke somvarit verksamma i över 230 år.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de företag som omnämns i texterna ovan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.