IKEA PS 2017

IKEA-PS-2017-ola-whilborg-lampa-prototype-01

Samtidigt som jag fick nys om Hanna Dalrot’s design för IKEA Stockholm, så såg jag uppmärksam som jag är, att Ola Wihlborg är i full fart med att designa en bordslampa för kollektionen IKEA PS 2017.
Bilderna som ni ser här i inlägget har jag lånat från IKEA Today, IKEA’s egen nyhetsblogg, och ja jag höjde något på mina små ögonbryn när jag såg det hela.

IKEA-PS-2017-ola-whilborg-lampa-sketch

IKEA-PS-2017-ola-whilborg-lampa_render Bilder från IKEA Today

IKEA som så sent som för någon månad sedan fick mottaga utmärkelsen Årets Producent vid Residence Magazine’s Stora Formpris 2015, borde kunna bättre än så här tycker jag, och jag ska förklara vad jag menar.
Lampan som Ola Wihlborg designar borde inte ta så värst mycket tid i anspråk då den är väldigt lik i synnerhet lampan Binic från Foscarini men även viss likhet finns med lampan Taccia från Flos.
Kan det ens vara roligt att påstå att man har designat något som man i själva verket bara har ”ritat av” och gjort några små förändringar på?
Jag är så himla trött på all den här likformigheten och det skrupellösa sättet som många företag använder sig av, och inte är det så värst många som opponerar sig heller.
Är det så här det ska va?

Skärmavbild 2015-03-24 kl. 12.28.58

6 reaktioner på “IKEA PS 2017”

 • annalisa skriver:

  Jag läser din blogg frekvent men tycker du har börjat ge för många sk. expertutlåtanden den senaste tiden, exempelvis nu om lampan. Ja läsarna förstår att du har koll på märken och design, du behöver inte skylta med det varenda himla gång. IKEAs lampa kan lika gärna jämföras med en ”vanlig” strålkastare..

 • Martin skriver:

  Jag håller inte med föregående talare. Finner det uppfriskande med någon som vågar ha synpunkter istället för att bara publicera pressmeddelanden rakt av och säga att det är fint/snyggt. Under 1900-talet kunde man i branschpress och dagstidningar ofta läsa recensioner av design, form och arkitektur. Tonen var auktoritär och några få tyckare hade mycket makt. Bloggar har möjliggjort en mångfald av röster och jag hoppas att dessa röster ska våga granska branschen de verkar inom (särskilt eftersom tidningar och magasin för länge sedan avsagt sig allt kvalitativt innehåll). Tycker man att någon bloggare återkommande är helt ute och cyklar kan man ju trots allt hitta andra alternativ.

 • Ylva skriver:

  Hej hallå, gillar bloggen!
  Håller absolut med om att det är trist med kopior och efterapningar, och tycker det är bra att du uppmärksammar sånt när du ser det! Fortsätt gärna med det.

 • Anna skriver:

  Gillar skarpt att du skriver vad du tycker och inte bara köper pressmaterialet rakt av! Vet inte om ngn kommer ihåg en saga som heter Kejsarens nya kläder? Lite den känslan får jag ibland av dagens inrednings- och designbloggar. Ett hav av ja, visst, det är trevligt. Men många tänker nog för sig själva ungefär som du har skrivit i det här inlägget, att den ”nya” designen är på gränsen till kopia av något som inte bara de mest insatta känner till. Bra att någon vågar säga det! Det stora möbelvaruhuset lär dessutom inte sakna resurser att upplysa oss om det är så att det faktiskt finns något nytt här som vi inte ser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.