Hyresgästföreningen – Drömmen om att flytta hemifrån

Att det råder bostadsbrist i Sverige idag råder det väl knappats några tvivel om, det behövs fler bostäder framför allt för unga som ska flytta hemifrån.
Vi pratar alltså inte om stora dyra våningar med havsutsikt och parkeringplats på källarplan, utan mindre bostäder för unga som unga har råd att bo i.
En viktig samhällsfråga och ett ständigt återkommande ämne i politiska debatter osv, en fråga som är viktig för den enskilda individens utveckling och för Sveriges framtid och som bla Hyresgästföreningen kämpar för.
Hyresgästföreningen för dig som inte känner till dem, är en av Sveriges största folkrörelser med över en halv miljon medlemmar som tillsammans arbetar för att alla hyresgäster ska bo bra med allt vad det innebär.

Drömmen om att flytta hemifrån och bli ”vuxen på riktigt”, att ta de första staplande stegen ut i vuxenlivet står nog högt upp på många ungas önskelistor idag, gissar jag.
Jag flyttade hemifrån ungefär ett år efter att jag slutat studera, och även om det idag har passerat en väldig massa år och olika boenden sedan dess, så kan jag ännu idag minnas den skräckblandade förtjusningen som uppstod när det var dags att lämna boet och föräldrarna som fixade allt.
Flytta hemifrån, en stor och viktig milstolpe i livet, och förhoppningsvis behöver det inte vara som för tjejen i filmen här nedan.

Min första lägenhet var en liten söt sekelskifteslägenhet med ett rum och ett uråldrigt kök, som jag fick hyra i andra hand av en jätte trevlig kvinna som jag inte alla kände från början, men som senare blev en fin vän.
Lägenheten var av modellen kryp-in med tidstypiska attribut och knarrande brädgolv som blev iskalla på vintern, men det spelade ingen roll på den tiden.
Själva andrahanduthyrningen var rolig historia i sig, dock inget att gå in i detalj på, men det var en bra överenskommelse för mig som precis fått mitt första arbete och flyttat hemifrån på darriga ben, inte lika bra som ett förstahandskontrakt såklart, men en bit på vägen.
Lägenheten inredde jag med med möbler och saker som jag fick med mig hemifrån, lite nytt som jag köpte efterhand, och jag minns att det var en otrolig känsla att äntligen ha ett eget boende som jag själv fick lov att bestämma över och att ha ansvar för.
Ett boende som blev starten på mitt vuxenliv och som har gett mig lärdommar och fina minnen för livet.
Jag önskar att alla unga som vill, får uppleva den där känslan, att vackra ord och löften blir till verklighet så att fler bostäder för unga, där unga vill bo, byggs runt om i Sverige.

*Inlägget är skrivet i samarbete med Hyresgästföreningen

Skärmavbild 2015-03-24 kl. 12.28.58

1 reaktion på “Hyresgästföreningen – Drömmen om att flytta hemifrån”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.