Formex Nova 2015 – And the winner is

Ikväll befinner jag mig på NK Stockholm för att fira vinnaren av Formex Nova, Formex eget designpris som delas ut årligen till årets nordiska formgivare, ett designpris som instiftades för fem år sedan för att främja god, nordisk design.
Priset delas ut till en formgivare som är verksam i Norden, och pristagaren utses av en expertjury bestående av Lotta Lewenhaupt, journalist och författare, Kerstin Wickman, professor i designhistoria, Ewa Kumlin, vd Svensk Form och Anders Färdig, grundare av och VD på Design House Stockholm samt sist men inte minst årets gästjurymedlem designern Emma Olbers.

Ni kanske minns att jag bloggade om de nominerade för ett tag sedan, och idag är det alltså dags att tillkännage och fira vinnaren (som faktiskt är två)!

Årets vinnare av Formex Nova (trumvirrvel) är!

Erik Olovsson & Kyuhyung Cho/Sverige

KyuhyungCho_Portrait Erik_Olovsson_Small

Erik Olovsson och Kyuhyung Cho har sin bakgrund inom grafisk design och möttes på Konstfack där de upptäckte att de båda två ville närma sig mot det mer konkreta och rumsliga i sina arbeten.
Idag arbetar de inom områden som produkt- och möbelformgivning och grafisk design och söker ständigt efter samband mellan dessa discipliner.

Juryns motivering lyder:
Kyuhyung Cho & Erik Olovsson nomineras till Formex Nova 2015 för deras lekfulla samarbeten i kollektionerna Room, Sine och Numbers. Med sammansmältning av grafiska element och arkitektoniska volymer skapar formgivarna design präglad av kontraster mellan lätt/tungt, ordning/lek, 2- och 3-dimensionalitet och frammanar en känsla av motsatser i perfekt balans.

SINE_Blue_Green_White_Black_Frontview SINE-Green_45_2shirts ROOM_GREY_Highres_02 WIRE NUMBER_11

Några av deras alster ser ni här ovan, Room Collection och Sine Collection som lanserades 2014 och sprillans nya Wire Number som lanserades nu i år.
Vill ni veta mer om Erik Olovsson och Kyuhyung Cho så kan ni kika på deras respektive hemsidor.

Kyuhyung Cho

Erik Olovsson

Skärmavbild 2015-03-24 kl. 12.28.58


2 reaktioner på “Formex Nova 2015 – And the winner is”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.