Formex öppnar pop-up-store i samarbete med Trendstefan

18927_Pop-up

Idag landade ett nyhetsbrev från Formex i min mailbox där de bland annat berättade att vid höstens mässa, Nordic Essence, kommer man att öppna en pop-up-store i samarbete med Trendstefan.
En tillfällig shop där besökarna för första gången någonsin kommer att kunna köpa med sig ”sina favoritsaker” med hem på en gång.
Shoppen sägs öppnas eftersom efterfrågan att kunna shoppa på plats har varit stor.

Jag brukar akta mig för att sticka ut hakan och ha för tydliga åsikter om saker och ting men nu kunde jag helt enkelt inte låta bli.
Hm, ja jag blev faktiskt uppriktigt sagt förvånad över den här nyheten.
Dels därför att det är strängt förbjudet för utställare på mässan att sälja produkter direkt i montrarna, och om jag uppfattat det rätt så kommer endast ett fåtal produkter som handplockats av Trendstefan att finnas till försäljning i ovan nämna shop.
Kommer en hel del utställare att känna sig missgynnade?
Eventuellt.

En annan anledning till att jag blev förvånad är att Trendstefan så starkt kritiserade möbelmässan i Milano och använde ord som flopp och konsumtionsdesign så sent som i april.
Det som var fel i april är således helt okej i augusti, eller?
Jag menar såklart inte att man kan jämföra Formex med iSaloni men båda är mässor och syftet att ställa ut som utställare är i grund och botten detsamma.

Missförstå mig rätt, jag gillar Trendstefan på alla sätt och vis, men ibland har jag bara så svårt att hålla tyst när logiken liksom försvinner, och av själva nyhetsmeddelandet så förstår jag faktiskt inte själva upplägget för den här butiken alls.
Vem är det som står för försäljningen? Formex, Trendstefan eller de utvalda utställarna?
Är det ok för övriga utställare att öppna egna pop-up-stores på mässan?
Förvirringen är total.

inredningshjalpen.com

4 reaktioner på “Formex öppnar pop-up-store i samarbete med Trendstefan”

 • Birgitta skriver:

  Håller med dig till fullo! Skall bli spännande att se om det blir ngn reaktion/ svar på ditt inlägg. De verkar inte ha tänkt hela vägen….

 • anonymous skriver:

  Vi kommer ställa ut på Formex och detta är bra en av många saker där dom inte tänker hela vägen. Vi står mest undrande vem som ska handla ? inte är det ÅF i alla fall – dom ska ju handla av oss. Press och bloggare får gärna varuprover gratis, så dom som återstår är då de oseriösa besökarna som bara vill titta, typ hårfrisörer – vilka gärna får komma till mässan men som ska handla av våra ÅF när de kommer hem … och vi betalar ganska mycket (runt 100000kr) för att vara med … hade det funnits en bra alternativ mässa i Sverige hade vi valt denna istället.

 • Stefan skriver:

  Hallå!
  Missade detta inlägg så jag har inte undvikt frågan. Jo, jag har haft semester… Lite…

  Inbjudan till Pop Up-butiken har gått ut till alla utställande 800 företag. Alla kan inte delta. Många agenturer kan inte sälja sina prover, och överhuvudtaget så är det svårt att få tag på flera exemplar av nyheterna. Kanske ska de visas i showroom eller vidare på andra mässor. MEN man får sälja. Alla 800 företag får sälja. Informationen har gått ut till alla. Idag (10 augusti) har ca 100 företag anmält sitt intresse.

  Kan man sälja ett exemplar av den nya vasen så får man. Eller fem exemplar. Kanske tar det slut. Kanske inte.

  Sen, för att vi inte ska drunkna i brickor och kuddar så har vi ett urvalssystem. Här går jag in och tittar framför allt på just saker som ligger väldigt nära varandra – som brickor. Tro mig. Jag hatar inte brickor men det produceras sjukt många brickor i Sverige.

  Vi har också fokuserat på att titta på saker som är nya. En ny färg kan räknas som nyhet men roligare är det ju om produkten är helt ny. Inga av de produkter som finns i Pop Up-butiken har funnits i butik tidigare. Så ska det vara. Så har vi informerat alla 800 företag.

  Och nej, man får inte sälja i montrarna. Det här är enda sättet.

  Ja, om man har eget företag och vill köpa något av en producent så kan man göra detta. Men alla har inte företag. Eller så kanske man bara vill köpa till sig själv, och inte till butiken. Ja, jag tror att det finns personer som är intresserade av att köpa direkt på mässan utan att gå via ett eget företag.

  All kassahantering sköts av min personal.

  Pop Up-butiken är min idé och inspirerad av hur det går till på andra mässor som t.ex. Messe Frankfurt och i London och New York.

  Enkel kommissionshantering. Jag skaffa iZettle och personal. Alla som vill får köpa. Inget tvång. Och vi vet ju inte hur det går. Det kanske inte är någon som är intresserad. Eller så blir det en succé. Just nu vet vi inte.

  Det var väldigt många frågor. Jag tror att jag svarat på alla. Ja, förutom diskussionen om konsumtionsdesign. Det är så otroligt svårt att diskutera så är och risken för att det ska missförstås är så klart enorm. Det enda jag kan försöka uttrycka här är att design alltid har ett ben i det kommersiella. Alltid. Sen gäller det att förvalta det på ett hanterbart sätt. Jag tror att man kan vara konsumtionskritisk och ändå driva butik.

  Diskussion om design och konsumtion tar jag gärna vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.