Svenskt Tenn – Josef Franks mönstervärld

oj50yp6ton2crepjfhzc

Josef Frank ritade sammanlagt omkring 200 mönster för textil, tapet och mattor, varav många med namn som associerar till resor eller platser i världen.
Svenskt Tenn har i dag 17 sådana i sitt textilsortiment och de är nu alla samlade i till en utställning på galleriet på Svenskt Tenn där de visas från den 28 maj till den 12 augusti.

Brazil, Delhi, Hawai, Himalaya, La Plata, Manhattan, Teheran, Under Ekvatorn – det är namnen på några av de platser i Josef Franks mönstervärld som vi får möjlighet att besöka i Svenskt Tenns Strandvägsgalleri i sommar.

au1gd8klopelmhw1xufx kovsa9hcltdswcgyehan

Grönsaksplantor från Italien var Josef Franks inspiration till mönstret Italien Dinner som kom till 1943-45.
Stammar, blad och fruktformer bildar vertikala stråk med en olivkvist i centrum. Horisontella vattendrag med gulstrimmig mullus, bläckfisk, musslor och hummer balanserar kompositionen.

rsshkvbyazkdb54ygoqk

La Plata ritat 1943–45, har fått sitt namn från den stora flodmynningen utanför Buenos Aires.
När Annes Hus på Millesgården inreddes av Svenskt Tenn år 1950 tapetserades en soffgrupp först med Josef Franks textil Drinks, men Carl Milles ville att hans sekreterare Anne Hedmark skulle få en känsla av att vara på en vit molntapp på en blå himmel och möblerna tapetserades därför om med La Plata

Textilskatt att beskåda hos Svenskt Tenn i sommar alltså från 28 maj-12 augusti.

Skärmavbild 2015-03-24 kl. 12.28.58

4 reaktioner på “Svenskt Tenn – Josef Franks mönstervärld”

 • Lina Persson skriver:

  Hej!

  Jag hittade din blogg då jag googlade på svenskt tenn. Såg att du skrivit om ”la plata”, jag har två soffor från svenskt tenn i det tyget som är originalklädsel. Vet du något om när de såldes på svenskt tenn? Sjukt svår fråga kanske, inser jag nu. Men jag testar.

  Mvh Lina

  • Inredningshjälpen skriver:

   Åh lyckost Dig med två så fina soffor i din ägo….de kan du garanterat ha livet ut om du vill. Lite osäker på svaret på din fråga, vet ju dock att alla soffor på Svenskt Tenn säljs ”utan textil” dvs att man själv väljer exakt den textil man vill ha när man beställer soffan och sen tillverkas den efter det.

   Kram Anette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.