En mycket tråkig nyhet

Skärmavbild 2015-02-21 kl. 15.11.21 The real thing – Egg Chair designad av Arne Jacobsen som idag tillverkas på licens av Fritz Hansen (pressbild)

Ni minns kanske det här? Det är ju inte första gången som jag skrivit om företag som tillverkar replikationer av designmöbler och sen säljer dem för i stort sett ingenting alls.
Åtminstone om man jämför med vad originalprodukten, eller rättare sagt vad den licens-tillverkade produkten kostar på marknaden.
För att förtydliga, det finns företag i Europa som äger rätten, innehar licensen att tillverka de här designprodukterna som vi talar om och de har även som sin uppgift att förvalta den produktens design och kvalitet.
De licensierade företagen innhar även rätten till de ursprungliga produktnamnen, samt att omnämna designerns namn i sammanhanget i marknadsföringssyfte av produkten.
Det har däremot INTE de företagen som tillverkar (läs köper av fabriker i Asien) replikationer (piratkopior) av samma förmål, men det gör de såklart ändå, rakt av.

Den här verksamheten är helt oetisk och även olaglig i Sverige, och nyligen ändrade även Storbrittannien sin lag (tillfälligt) från tidigare 25 års upphovsrätt efter designerns död, till 70 år som i övriga Europa.
Tidigare kunde alltså företag från tex Sverige utnyttja Storbrittaniens lagstifning och helt enkelt skicka sina produkter därifrån till Sverige och andra länder i Europa för att på så sätt kringgå lagen.

Och så till den tråkiga nyheten som meddelades nu i veckan, nämligen att Storbrittaninens regering nu meddelar att man häver den tillfälliga lagen, och att den nya lagen (upphovsrätt 70 år efter designerns död) kommer att träda i kraft först 2020!! Om 5 år!
Ytterligare 5 år för den typen av skumraskföretag som säljer replikationer att fortsätta bedriva sin verksamhet från Storbittannien

Som sagt, det är inte förbjudet för dig som slutkonsument att köpa de här replikationerna, men först och främst ska man vara medveten om att man inte köper alls samma produkt, vare sig när det gäller hantverk, hållbarhet, material eller finish, som om man köper den äkta varan.
Man får vad man betalar för. Som alltid. Easy come Easy go.

Produkterna saknar dessutom andrahandsvärde, och går inte att tex sälja vidare om man nu skulle vilja göra det.
Säljer man en replikation på tex Blocket begår man en kriminell handling förenlig med villkorlig dom och dagsböter. Värt att ha med i sitt betänkande.

Jag vill även klargöra, eftersom jag har förstått att en del personer tror, att produkter som efterliknar varandra, dvs produkter som är otrolikt lika varandra till utseende och karaktär, som det också vimlar av på marknaden idag, är samma sak som de replikationer som vi talar om.
Det är det såklart inte.
Självklart är det inte speciellt upplyftande med en miljon upprepningar av samma sak, men det är inte detsamma som att tillverka en piratkopia och sen hävda att: ”Det här är Egg Chair designad av Arne Jacobsen”

Men som sagt en väldigt tråkig nyhet. Jag säger BU.

Inredningshjälpen/Anette

2 reaktioner på “En mycket tråkig nyhet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.