Nyheter hos Svenskt Tenn 2015

thumb.php

Som jag berättade för er i förbifarten så var jag ju inbjuden till en pressvisning hos Svenskt Tenn i måndags främst för att få en förhandstitt på deras temautställning Three Decades som iscensatts av den berömda scenografen Maria Djurkovic, men även för att kika på några övriga nyheter i sortimentet.

Maria jobbar med själva settingen/miljöerna vid stora filmproduktioner, och har hela världen som sitt arbetsfält.
Maria har nyligen bland annat gjort designen till filmen The Imitation Game som hon just nu är Oscarsnominerad för! Wow så stort!
Maria var med vid pressvisningen som hölls i Svenskt Tenn’s tjusiga Tesalong via Skype, och berättade bland annat att det var när hon arbetade med inspelningen av en annan storfilm, Mamma Mia, som hon första gången använde sig av produkter och textilier från Svenskt Tenn, och därefter har samarbetet fördjupats allt eftersom.

Nu tar vi ta en titt på hennes utställning Three Decades som visar Svenskt Tenn alá 30- 50- och 80-tal, som just nu visas på Svenskt Tenn!

thumb-13.php thumb-14.php thumb-15.php thumb-16.php thumb-9.php

thumb-10.php
Pressbilder från Svenskt Tenn

Jag gillade verkligen utställningen, och även om jag föll pladask för Foscarini-utställningen så var den här faktiskt ännu finare!
Om jag ska beskriva känslan så var det lite som att kliva in i ett dockhus, ja man kände sig som en del av handlingen när man vistades i de olika miljöerna där inne.
Fulladdat med färg och mönster som ni ser, så som det ofta kan bli om man går all in med produkter ur Svenskt Tenn’s skattkista.

thumb-1.php thumb-19.php thumb-2.php

I samband med Three Decades har Maria Djurkovic i samarbete med Svenskt Tenn tagit fram tre olika brickor som kommer att säljas i en numrerad limiterad upplaga.
Jag minns inte exakt hur många som kommer att finnas av varje sort, men jag vet att jag var snabb att köpa den röda brickan, så en sådan kommer inom kort att finnas hemma hos Inredningshjälpen.

thumb-24.php

Kattskulpturen formgavs av Anders Jönsson redan 1915 och går under smeknamnet Jönssons Katt och finns i svart gjutjärn i Svenskt Tenn’s ordinarie sortiment.
I samband med Three Decades släpps nu en limiterad upplaga om 10 stycken vita katter som kostar 6900 kr/st och väger ca 18 kg!

thumb-17.php thumb-18.php

Här ovan ser ni ett klassiskt mönster från Svenskt Tenn’s arkiv som heter Delhi.
Mönstret designades på 40-talet av Josef Frank och återupptogs första gången på 80-talet och nu 2015 är det dags för en ny revival.
Välkommen tillbaka Delhi!

thumb-4.php

Även mattan som heter ”Nr 19” kommer från det berömda arkivet och designades av Josef Frank i slutet av 30-talet.
Josef Frank var väldigt förtjust i jakt och har här som ni säkert ser, hämtat sin inspiration från en riktig djurhud.

thumb-23.php thumb-5.php thumb-6.php

Från gammalt till nytt, ovan ser ni nutida design i form av två takarmaturer som heter Serpentine och Vivid, designade av Oscar Lind Modin.
Inspiration till sina två olika lampskärmar fick han i Loie Fullers dans ”Danse Serpentine” från 1892 och hos en pipkrage från Budapest.

thumb-7.php

Ännu en ny bricka i sortimentet, designad av Daniel Carlsten inspirerad av trollerikonst och spelkort i allmänhet och det finaste kortet i leken i synnerhet, nämligen Spader Ess som alltså fått bli brickans namn.

Sist men inte minst i Inrednigshjälpen’s kanske genom tiderna längsta inlägg någonsin, har vi tre nyheter som lanserades redan i slutet av föra året men som ändå räknas till nyhterna, åtminstonne om jag får bestämma.

thumb-21.php

Inredningsarkitekten Jonas Bohlin’s fina matbord À Table är en samtida tolkning med inspiration från Josef Franks formgivning.
Bordet har en skiva i vitpigmenterad ask med vitlackerat järnunderrede och läder- lindade detaljer samt fötter av mässing.

thumb-20.php

Josef Franks sidobord ”764” i mässing och Kolmårdsmarmor designat på 30-talet finna åter i sortimenet vilket könns som självklarhet i den era av mässing och marmor.

thumb-22.php

Monica Försters fina Smyckes Svan i mässing och tenn som både har smart förvaringför smycken eller annat smått och är en prydnad för hemmet.

Inredningshjälpen/Anette

2 reaktioner på “Nyheter hos Svenskt Tenn 2015”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.