Plagiat

Ni som har följt Inredningshjälpen ett tag vet att jag absolut inte är vän av
plagiat eller någon som helst form av kopiering.
Jag har tagit ställning i det ämnet och kommer benhårt att stå fast vid min
övertygelse när det gäller sådana handlingar.
Och på förekommen anledning, så tänkte jag alltså ta upp ämnet igen.

Företaget (Martinsen) som Frida ertappat med att importera (förmodligen
från Asien) en nästan identisk kopia av Kay Bojesen’s klassiska Tax, känner
jag utan att gå in på detaljer väl till sedan tidigare.
Jag vet även att det inte är första gången som ovannämnda norska företag
är anklagade för plagiat, och säkerligen heller inte den sista.

kopia_kay_bojesen_tax_trafigur_54c7491d9606ee11c9de7f68 kopia_kay_bojesen_tax_trafigur_54c7491d9606ee11c9de7f68

Deras företagsverksamhet, liksom många andra importörers och grossisters
går idag i stort sett ut på att kopiera produkter som andra företag har tagit
fram med egen design och anlitade, eller egna designers, vilket både tar tid
och kostar mycket pengar.
Så tråkigt och skadligt för hela inredningsbranschen.
Tilläggas bör att de här kopiorna oavsett vem eller vilka det är som gör dem
oftast är betydligt sämre än originalet och tillverkade i helt andra material än
ursprungsprodukten, och kostar bara en bråkdel.

Skärmavbild 2015-01-27 kl. 14.50.26

Ögnar man snabbt igenom Martinsen’s katalog (det bär mig emot att länka
till sådana företag!) så hittar man inte bara Kay Bojesen kopian på sidan 43,
utan tex även kopian av Tom Dixon’s ljuslykta ETCH på sidan 19.

Jag har inte ens ord som räcker till för att förklara hur dåligt jag tycker att
det här är.
BU säger jag bara, att man inte åtminstone skäms.

Inredningshjälpen/Anette

1 reaktion på “Plagiat”

  • Nathalie skriver:

    Håller med dig, bra inlägg! Jag tycker att det här är fel och är personligen principfast plagiat-ratare. Men jag undrar hur mkt kopiorna förstör för märkena. Jag menar, företag som dessa är väl sådana som säljer till typ Dollarstore. Och kunder som köper inredning på Ds tror jag inte
    ens skulle vara spekulant på t.ex. en Tom Dixon ljuslykta pga pris. Medan de (vi) som uppskattar hantverk och design kan tänka oss att lägga ner mer pengar. Så företag som detta som säljer ren skrot gör mig småarg. Rasande blir jag däremot när kända företag snor design av unga, nya formgivare som är helt försvarslösa. Hoppas att fler blir medvetna om detta. Själv blir jag faktiskt sårad som konsument och känner mig lurad när jag råkat ut för plagiat. Samma sak med musik-covers. Får jag reda på att låten är en cover som ngn annan låtsas äga dör den i mina ögon.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.