IKEA INDUSTRIELL av Piet Hein Eek

av | feb 8, 2018 | Mässor, Stockholm Design Week 2018, Veckans Inredningsnyheter

Igår hade IKEA pressvisning här i Stockholm för att visa upp kommande nyheter hos dem nu under våren, en visning som jag tyvärr missade eftersom det var väldigt många andra pressvisningar samtidigt.
Som du säkert vet så inledde IKEA ett samarbete med den holländska designern Piet Hein Eek redan med kollektionen JASSA som lanserades förra våren, och nu är det dags för uppföljaren till denna.
Den förra kollektionen hade fokus på hantverk och naturmaterial som rotting och keramik och ungefär i samma stil fortsätter det nu våren 2018.
Den kommande kollektionen heter som sagt INDUSTRIELL och innehåller möbler såsom fåtölj, bänk, ett hyllsystem och tillverkade av material som keramik, glas, lin och trä, där förnyelsebar furu spelar en viktig roll.

 

Fabrikstillverkade produkter i stor skala men som ändå framstår som unika ting och som en hyllning till det operfekta.
Ja, produkterna ser ut ungefär som något man snickrat ihop på egen hand utan större noggrannhet, tycker jag.

”Vi vill skapa en exklusiv, rå och oväntad kollektion för vardagen. Vi har länge velat utforska hur man kan massproducera produkter men samtidigt använda teknik som gör varje produkt unik för så många som möjligt med hjälp av fantastiska designers” säger Karin Gustavsson, creative leader på Ikea Sverige.

Kollektionen INDUSTRIELL kommer att lanseras den 6:e april 2018 och är en hyllning till det operfekta, ja lite som livet i sig själv som sällan ter sig helt perfekt men som hur som helst fungerar ganska hyfsat ändå.

 

Jag lyssnade på Piet Hein Eek’s föredrag ute på mässan i tisdags och jag tycker alltid att det är intressant att lyssna på formgivare när de berättar om deras arbete, hur mycket tid och segdragna processer det ibland krävs för att ta fram den den där perfekta möbeln som de tänkt sig, från tanke till färdig produkt -en både lång och ofta kostsam procedur.

Och sätt sedan detta i kontrast till alla dem som helt fräckt kopierar existerande designförmål och dessutom dumpar priserna till nästan ingenting alls.
Frida tog upp ett skrämmande exempel HÄR igår och det börjar kännas som en trist följetång med ett av Sveriges ledande möbelhus i huvudrollen.

Pressbilder IKEA

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *