Vårt kök i repris

av | jul 11, 2017 | Hemma hos Inredningshjälpen

3D7A5415

Jag får då och då läsarmail med önskemål om vad de tycker att jag ska visa lite mera av här i bloggen, och ett återkommande önskemål är fler glimtar från köket och tips när det gäller matlagning.
Så, idag visar jag ett gäng bilder från vårt klassiska sekelskifteskök, ett kök ifrån Ballingslöv med vitvaror från Miele och därtill svarta granitbänkskivor och brädgolv, ja ett ganska ordinärt svenskt kök skulle gissa.

IMG_1167

Jubileumshyllan i rostfritt stål från String signerad Mats Theselius, är det senaste tillskottet i vårt kök, iallafall ett tag till för jag väntar på lite nytt som är på ingång.
Bra med lite extra förvaring, och den passar in superbra tillsammans med kaffemaskinen och micron där i hörnan.

IMG_1731

3D7A6314

Stora delar av väggarna i vår kök har vi klätt med glasmosaik från italienska Bisazza, och jag hade ett tag funderingar på att försöka måla över det i en ny kulör.
Men efter att ha rådfrågat proffs på området, samt testat på en provbit, så kommer det aldrig att bli av, då får vi hellre riva ner det som sitter där och göra om, kanske vore det fint med liknande lösning fast i marmor?

Vi har inget köksbord i vårt kök utan har istället prioriterat en läshörna med Stingray’n från Frederica Furniture , som just nu fått sällskap av diverse prydnadskuddar från Fornasetti, Marimekko och Classic Collection .

3D7A6323

Receptböckerna hittar ligger på fönsterbänken, en salig blandning och i ärlighetens namn så blir det ju allt som oftast recept från nätet, inte sant?

IMG_1728

3D7A6320

Skafferiskåpet fanns i köket när vi köpte lägenheten, så vi övertog det av de tidigare ägarna. Köket i sig såg lite annorlunda ut med provisoriska delar från IKEA, så det som finns idag har vi själva satt in.
Hade jag fått välja idag hade jag dock valt helt annorlunda, och framförallt valt helt släta luckor i antingen ljusgrått eller lindblomsgrönt.
Det gamla pottskåpet har varit i mans familjs ägo i åratal, och med dess marmorskiva och härliga patina så fungerar det idag som förvaring/blomsterbord, och visst passar det väl i vårt kök?

img_2119

Också bjuder jag även på en matfavorit i repris, klassiska Moule Frites som är så himla gott, lättlagat och festligt i all dess enkelhet.
Musslor i jämförelse med andra skaldjur är ju väldigt billiga, ja det är faktiskt ett bra tips om man vill lyxa till det lite till vardags tycker jag.

img_2123

Jag använder alltid gjutjärn när jag lagar mat som tex grytan från Staub (adlink), och till mina (förlåt Felix) pommes använde jag gjutjärnet (adlink) från samma varumärke.

Pommes är ju inte så gott när det inte är riktiga friterade restaurang-pommes tycker jag, så jag funderar på att slå till på en fritös.

Jag följer inget recept till punkt och pricka utan provar mig fram men på ett ungefär så gör jag så här:

1. Finhacka schalottenlök och fräs den utan att den får färg i en stor klick smör.
2. Pressa i valfri mängd vitlök
3. Salta och peppra (vitpeppar)
4. Tillsätt någon matsked fiskfond (tex Bong)
5. Häll på ca 5 dl vitt vin, matlagningsvin funkar också bra och låt sjuda en stund
6. Häll i en skvätt grädde
7. Tillsätt de sköljda och ansade musslorna (släng musslor som öppnat sig)
8. Rör runt musslorna försiktigt i vätskan, lägg på lock under några minuter så att det blidas ånga, rör runt igen och ta sen bort grytan från värmen och lägg på locket.
9. Strö över hackad persilja
10.Servera med pommes, sallad eller bröd och aioli.

img_2120

img_2122

Musslor med gott spad att äta med sked eller suga upp med bröd, frasiga pommes att doppa i aioli eller vanlig majo och lite sallad till för att få med hela kostcirkeln så att säga.
Så himla gott!

Ha en fin kväll och tveka inte att lämna en kommentar eller skriv ett mail om det är något som du tycker att jag ska blogga lite mer om!

Kram

Skärmavbild 2015-03-24 kl. 12.28.58

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *