IMM Cologne 2016 – At a Glance

av | jan 22, 2016 | Design, IMM Cologne 2016, Okategoriserade

Så har jag besökt IMM Cologne som är en av Europas största inrednings- och designmässor med utställare från hela världen, en mässa som jag faktiskt är lite förvånad att den inte får mer attention från media i de nordiska länderna…
Kanske ligger det för tätt inpå Stockholm Furniture Fair eller så inväntar man helt enkelt ISaloni i Milano i april?
När mitt mässrace är avklarat nu i vår har jag besökt alla tre samt Formex som är en liten mässa i jämförelse, och till hösten blir det eventuellt även Maison Objet i Paris eftersom Ethimo ställer ut även där.
Mässan i sig var riktigt lyckad för vår del, vi har nya Ethimo-återförsäljare 2016, ett slutet avtal när det gäller en annan agentur samt eventuellt en ny spännande agentur på gång.
Hårt jobb ger resultat!

s1

Jag har ju visat er en del av det som jag har kikat på under dagarna, ni minns kanske Gubi, String, Thonet, och &tradition.
Och som följer kommer nerslag från sådant jag spanat in och gillar!

originalPreviewJW.jsp-7

originalPreviewJW.jsp-5

Först ut, utställningen Das Haus ett återkommande inslag på mässan och går att jämföra med Guest of Honour på Stockholm Furniture Fair.
Till årets upplaga hade Sebastian Herkner fått det ärofyllda uppdraget att höra sin tolkning sv dagens moderna boende.
Han har designat ett cylinderformat hus om 200 kvm omhuldat av hängande tygskynken, där rummen ligger placerade som en rulltårta med husets hjärta i form ett grönskande vardagsrum i mitten med köket lika grönskande det, i angränsande.

originalPreviewJW.jsp

originalPreviewJW.jsp-4

originalPreviewJW.jsp-2

originalPreviewJW.jsp-6

originalPreviewJW.jsp-3

I köket lagades det förresten vegetarisk och ekologisk mat för den som ville smaka.
Huset var såklart inrett med en hel del av Herkners egen design, och värt att notera var badrummsväggarna som skapats av tvål…
Ett hus med politiskt budskap och inspirerat av tidens anda, trender och tendenser dom helt klart pekar åt det gröna, det egenodlade, hållbarhet och medvetenhet om vår omvärld.
Utställningen var så välbesökt att det var omöjligt att ta egna bilder, men här ovan några pressbilder från IMM Cologne Press.

image

Pure Talents var kul att ta en titt på, under SFF har vi ju Greenhouse och Young Designers, och detta var dess motsvarighet.
Jag fastnade för produkten som ni ser här ovan, tyvärr har jag slarvat bort deras broschyr osv, så jag minns inte namnet, såå himla slarvigt.
Återvunnit korkmaterial som görs till flingor som sen blands och gjuts in i betong och till sist ytbehandlas så att ytan blir ogenomtränglig för väta, och utseendet blir trendigt TERAZZO utseende.
Materialet ska gå att använda till möbler, golvplattor etc och det finna även på gång varianter där betongen färgas tex vit, svart osv.
Bidraget hade fått utmärkelsen Green Product Award, och därmed en plats i Greenhouse under SFF så håll utkik efter där i februari!

image

Produkter från Pulpo har jag visat hos mig förut, nytt för 2016 är bla Sebastian Herkners lampa Boule och hans urtjusiga dagbädd Pallo, det är helt klart dagbäddens och Sebstian Herkners år i år!

3er

image

image

image

Överlag är det (äntligen!!) stort fokus på tradition och historia, bättre material, miljöval och hållbarhet hos många producenter, och inte så längt ifrån Ethimo huserade Zanat och Monica Förster!
Zanat lanserades ju under Stockholm Design Week 2015, men det har ni säkert koll på.

image

Kalla metaller har vi ju förutspått ska komma stort i PR och konkurrera med mässingen, och ja det fanns tydliga tecken av detta hos brittiska Tom Dixon.

image

Overload av gröna växter, arrangemang med många minivaser i grupp istället för stora skrytvasen OCH kaktusar!

1er

er2

Överallt på mässan syntes hyllningar till designers och deras alster. I en av gångarna fanns 20 år av Design där 20 olika designers gick ta plats på ett podie tillsammans med en av deras produkter.

image

image

image

Lekfulla inslag med cirkusttema och inte minst tapetinspirationen med levande aktörer inklusive en liten envis vovve gillade jag skarpt.

Enligt min överblick så stämde de trender och tendenser som jag skrivit om i min trendspaning väl in, men jag tror att det blir ännu mer överskådligt och uppenbart med de kommande årens influenser när vi är framme i april och Isaloni Milan 2016 går av stapeln.

Skärmavbild 2015-03-24 kl. 12.28.58

2 Kommentarer

  1. Inredningshjälpen: Sebastian Herkner – latest news for Pulpo

    […] roll under IMM Cologne 2016, inte minst eftersom han fått äran att designa årets upplaga av Das Haus.. Jag gillar verkligen Herkners design, och spanade såklart in både nyss nämna utställning samt […]

    Svara
  2. Inredningshjälpen: Tendenser från Salone del Mobile 2016

    […] här ännu mera tjusiga design signerad Sebastian Herkner för Pulpo. Dagbädden visade jag redan efter IMM Cologne och den är fortfarande lika fin, tycker […]

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *